AKTUELNO

U Beogradu će u narednom periodu biti izgrađeno pet malih pristana za brodove i jedno veliko međunarodno pristanište u Zemunu, najavio je danas gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

On je rekao novinarima u Obrenovcu da će za gradske vlasti jedan od prioriteta biti razvoj nautičkog turizma u Beogradu, kao i da je juče potpisan ugovor za izgradnju međunarodnog putničkog pristaništa za brodove na Dunavu u Zemunu.

Dodao je da je vrednost tog projekta oko 150 miliona dinara.

Ugovor su potpisali predsednik Zemuna Dejan Matić, direktor Javnog vodoprivrednog preduzeća “Beogradvode” Nenad Đinđić i direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović.

Planirana lokacija za izgradnju pristaništa za međunarodne putničke brodove do 120 metara dužine i 15 metara širine je kod Stare kapetanije, na mestu gde se nekada nalazio pristan, a predviđena su dva dolfina.

Ukrcavanje i iskrcavanje putnika i opreme odvijaće se preko pontona izgrađenog od čelika dužine 50 metara i širine četiri metra. U planu je i prilazna konstrukcija koja će povezivati obalni deo sa čličnim pontonom.

Pristanište u Zemunu će biti spremno za prihvat brodova u narednoj nautičkoj sezoni.

Izgradnjom sedmog međunarodnog pristaništa Srbija će znatno unaprediti turističku infrastrukturu.

- Mi smo prošle godine imali za 20 odsto više noćenja nego 2016. godine. Turizam je jedna od najbrže rastućih grana u našem gradu. Imamo nikada veće prihode od turizma i nikada veći broj turista u Beogradu. Ali, veliki potencijal vidimo u tom nautičkom turizmu. Mi smo krenuli, zahavljujući pomoći Vlade Srbije, već da pravimo pet malih pristana. To su pristani koji će biti u Bloku 70, kod Brankovog mosta, na Ušću kod Muzeja savremene umetnosti, kod Ade Ciganlije i u Zemunu.

Kaže da su to mali pristani gde će moći i manji brodovi da pristanu kako bi i ti turisti mogli da posete Beograd.

Pored toga, biće izgrađen i veliki međunarodni pristan na kome će moći da pristanu i veliki međunarodni kruzeri.

- Osim pristana kod Beton hale na Savi imaćemo i jedan veliki pristan, kako bi povećali broj brodova i turista, kako bi Beograd postao dominantna turistička destinacija u ovom delu Evrope - naglasio je Mali.

Naveo je da treba napraviti i benzinsku stanicu za čamce i brodove kako bi se zaokružio nautički turizam u Beogradu.

Mali ističe da su pristani samo jedan korak i da do kraja godine počinje da se gradi i velika gondola koja će povezivati kalemegdanski park sa parkom Ušće.

Prema njegovim rečima, kreće da se gradi i veliki panoramski točak koji će biti još jedna atrakcija u parku Ušće, uskoroće biti postavljen i jarbol.

- Nastavljaju se radovi na Savskoj promenadi u Beogradu na vodi. Skoro je gotovo projekat novog mosta preko Save koji će povezivati i sa pešačkom i biciklističkom stazom dve obale Save. U parku ušće uskoro će biti gotova i atletska staza od tri kilometra za trčanje, kao i staza od dva kilometra za bicikliste. Takve stvari menjaju Beograd, nove atrakcije i da učinimo da bude pristupačniji.

#Brodovi

#Zemun

#pristanište

'