AKTUELNO

Kada smo prodavali Telekom, bili su protiv toga, a sada kada kupujemo nešto da bi povećali vrednost Telekoma opet je isti problem. U Srbiji šta god da uradite imate politizaciju toga i debate koje odu u potpuno drugom pravcu, rekao je za NOVO JUTRO televizije Pink, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija i potpredsednik Vlade Rasim Ljajić.

- Dobro je da imamo ovakvu debatu oko važnih političkih, a evo u ovom slučaju i ekonomskih pitanja. Posebno kada se radi o visokim cenama. Ta debata može samo da bude od koristi za društvo i za javnost. Posebno kada se vodi bez politizacije, sa ekonomskim argumentima i činjenicama. Mi od toga ne treba da bežimo, naprotiv - rekao je Ljajić.

Kako kaže, kod nas šta god da uradite imate politizaciju toga i debate koje odu u potpuno drugom pravcu.

- Kada smo prodavali Telekom, skoro celokupna javnost je bila protiv prodaje, a sada kada kupujete nešto da bi povećali vrednost Telekoma opet je isti problem. Tako da dolazimo do ovoga o čemu ste vi govorili, da je sve što radite zapravo problem - rekao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, kritika ima i politički i ekonomski aspekt.

- Ovde je situacija prilično čista. Imate poslovnu odluku za koju svi ekonomski eksperti i stručnjaci, ne zavisno od toga da li su u Telekomu, će reći da je ta odluka dobar poslovni potez kompanije. U donošenje odluke uključena je jedna od tri najveće konsultantske kuće. Cena koja je plaćena je manja od cene koju je ta konsultantska kuća procenila. Dakle, za to su angažovani ljudi koji svoj posao znaju i razumeju - rekao je Ljajić.

Kako kaže, banke koje su ušle u ovaj projekat nisu tražile nikakve hipoteke, zato što veruju u ovaj projekat.

- Kao država mi moramo da stvorimo fer, ravnopravne uslove za sve učesnike na tržištu. Vi danas u Srbiji imate 90 distributera medijskog sadržaja i preko 200 emitera Interneta. Mi niti bilo ko iz Vlade nemamo šta da krijemo. Ovo je jedan posao koji je isplativ i Telekomove akcije će porasti, i ideja je da se širi i u zemlji i u region - rekao je Ljajić.

Kako kaže, najvažniji benefit dobiće građani, jer će, naglašava, doći do velike konkurencije na tržištu.

A povodom odluke Hašima Tačija da uvede dodatne carine za robu iz Srbije, ministar je rekao da je evidentno da postoji zastoj u pregovorima između Beograda i Prištine, jer je doveden u pitanje legitimitet glavnog pregovarača Hašima Tačija, i da, kako kaže, Priština podiže zidove ovim potezom.

Foto: TvPink Printscreen

- Malo je reći da imamo zastoj, evidentno je da imamo krizu u pregovorima sa Prištinom - rekao je Ljajić.

On pojašnjava da kriza u dijalogu ima nekoliko svojih aspekata, a da je jedan to što se Ramuš Haradinaj i Hašim Tači stalno utrkuju za naklonost birača.

- Sa jedne strane imate stalno političke poruke koje šaljete biračima, a kada šaljete političke poruke, a treba da rešavate neki problem onda tu nema rešenja problema - rekao je Ljajić i dodao da je legitimitet glavnog pregovarača Hašima Tačija doveden u pitanje od strane Kosova.

On je naglasio da je svima izgledalo da razgovori ulaze u posebnu fazu, a da je Priština u takvoj situaciji iznenada uvela dodatne carine na robu iz Srbije i BiH od 10 odsto.

- O kakvom mi dijalogu govorimo, o kakvom zajedničkom ekonomskom prostoru, o kakvom napretku u dijalogu, ako na jedan bahat način podižete zidove u stvarima koje nisu političke - naglasio je on.

Ministar je pojasnio da će roba na Kosovu da poskupi zbog povećanja carine i da će teret snositi krajnji korisnik, a to je narod.

- Odluka je van svake i političke i ekonomske logike i naneće štetu ne samo naporima da se reši problem, već ljudima koji na KiM žive - zaključio je on.

#Rasim Ljajić

#Televizija Pink

'