AKTUELNO

U postpuku za prvu otmicu "zemunskog klana" iz 1997. godine, svedočiće dvojica svedoka saradnika Dejan Milenković Bagzi i Ljubiša Buha Čume kao i drugi pripadnici ovog klana koji imaju saznanja o tom delu.

Oni će biti ispitani kao svedoci tužilaštva, a pripremno ročište u tom postupku zakazano je za 17. januar. U ovom procesu optuženi su dvojica policajaca i dvojica bivših pripadnika "zemunskog klana" jer su kako se sumnja 1997. godine počinili razbojništvo, tokom kojeg je bio kidnapovan Novak Stevanić (22), koji se nedugo nakon toga ubio.

Na optuženičkoj klupi, 21 godinu kasnije, naći će se pripadnik Žandarmerije Saša Đajić, penzionisani policajac Milan Radukić, kao i nekadašnji pripadnici "zemunskog klana" Nikola Bajić i Goran Ristić. Oni se optužnicom terete za krivično delo razbojništvo.

Na pripremnom ročištu, koje će biti zatvoreno za javnost utvrđivaće se koji će se dokazi izvoditi tokom suđenja, a optuženi će se kratko izjasniti o krivici.

Nakon toga sud će zakazati suđenje, koje će biti javno i na kojem će optuženi moći detaljno da iznesu svoju odbranu.

Policajci su u ovom slučaju bili uhapšeni sredinom marta 2018. godine, ali je sud odbio da im odredi pritvor. Ristić je već u pritvoru zbog drugih krivičnih dela, a Bajić u zatvoru gde služi kaznu zbog krivičnih dela za koja je osuđen kao pripadnik “zemunskog klana”.

Detalji optužnice nisu saopšteni, a policija je nakon njihovog hapšenja u martu saopštila da su trojica osumnjičenih Stevanića na silu ubacili u automobil, a zatim ga držali na napoznatoj lokaciji gde su ga maltretirali i zahtevali od njega ključeve od stana njegovih roditelja. Zatim su iz sefa u stanu ukrali veću količinu zlata i oko 100.000 nemačkih maraka, navela je policija.

Mediji su preneli da je u ovom delu učestvovao i tadašnji policajac, kasnije svedok-saradnik u procesu protiv "zemunskog klana" sada pokojni Zoran Vukojević, kao i vođa klana, takođe ubijen Dušan Spasojević.

Stevaniću su navodno optuženi prišli u Sarajevskoj ulici, pokazali legitimacije i naredili mu da krene s njima. Potom su ga ubacili u „golf 2", za čijim je volanom bio Ristić i potom ga predali Spasojeviću, kako bi mu mladić rekao gde su u kući njenovih roditelja sakriveni novac i dragocenosti.

Mediji pišu da je ova - prva “otmica” klana iz Zemuna, posle koje su usledile i mnoge druge, razrešena pošto je bivši pripadnik klana Nikola Bajić, koji u zatvoru služži kaznu od 35 godina, tužilaštvu ranije do detalja opisao događaje.

Nesrećni mladić, tokom čije otmice su "zemunci" opljačkali kuću njegovih roditelja i odneli 100.000 maraka i zlatni nakit, posle torture, ubio se u aprilu 1998. Optuženi policajci su u vreme otmice radili u Policijskoj stanici u Zemunu.

#Dejan Milenković Bagzi

#Ljubiša Buha Čume

#Otmica

#Svedok

'