AKTUELNO

U Beogradu sutra počinje 47. filmski festivalu FEST, pod sloganom "Bez zaštite", na kome će do 3. marta, biće prikazano rekordnih 125 premijernih ostvarenja.

Festival će otvoriti film "Miljenica" Jorgosa Lantimosa, premijerno prikazan u Veneciji, koji je nominovan za nagradu Oskar u 10 kategorija, a zatvoriti film "Oni" Paola Sorentina koji govori o bivšem premijeru Italije Silviju Berluskoniju.

U glavnom medjunarodnom takmičarskom programu biće prikazano 14 filmova iz Velike Britanije, Francuske, Libana, Argentine, Irana, Australije, SAD, Hrvatske, Azerbejdžana, Slovenije i Rusije, koji će se takmičiti za nagradu "Beogradski Pobednik".

O nagradama u kategorijama za najbolji film, scenario, režiju, mušku i žensku ulogu i najbolji debi odlučivaće žiri u sastavu Bojan Vuletić, Milena Zupančić, Ioana Uricaru, Nada Šargin i Goran Bogdan. U istim kategorijama nagrade će se dodeljivati i u nacionalnoj selekciji, a o najboljima će odlučivati žiri koji čine Lazar Bodroža, Daniel Rafaelić, Milan Marić, Vang Jao i Albert Vejderspil.

Ove godine program "Srpski film", pod nazivom "Srbija i prijatelji", objedinio je i filmove koji predstavljaju srpske manjinske koprodukcije, a cilj je da se na taj način poveća konkurencija pri selekciji filmova, ali i podigne svest o značaju manjinskih koprodukcija koje godinama uspešno predstavljaju Srbiju na svetskim festivalima.

Za nagrade će se boriti 13 filmova domaće produkcije, među kojima je i film "Šavovi", koji je na nedavno završenom festivalu u Berlinu proglašen za najbolji evropski film, kao i dokumentarni film "Slučaj Makavejev" Gorana Radovanovića, u kome se poslednji put pojavljuje glumica Milena Dravić, a uoči čijeg prikazivanja će reditelju Dušanu Makavejevu posthumno biti dodeljena nagrada "Beogradski Pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Foto: Promo

I ovogodišnji vizuelni identitet festivala je posveta Makavejevu, kao i slogan FESTA koji je deo naslova njegovog filma. Nagrada će za dosadašnje stvaralaštvo biti dodeljena i glumcu i reditelju Rejfu Fajnsu, koji će sa ekipom svog filma "Bela vrana" biti gost festivala. U glavnom takmičarskom programu van konkurencije biće prikazan i film Emira Kusturice o bivšem predsedniku Urugvaja Hose Muhiki "Pepe, jedan uzvišen život".

U selekciji FEST za mlade biće prikazan i japanski film "Mirai" nominovan za Oskara, dok će se u programu "Dokufest" naći filmovi o Vitni Hjuston, Basteru Kitonu i Robertu Mičamu. Medju autorima čiji će filmovi biti prikazani na FEST-u su i Gas Van Sant, Mateo Garone, Ksavijer Dolan, Piter Bogdanovič, Luka Gvadanjino, ali i filmovi reditelja iz Mađarske, Tajlanda, Portugalije.

Biće dodeljena nagrada i "Nebojša Đukelić" za najbolji film regiona, Politikina nagrada "Milutin Čolić", kao i nagrade FIPRESCI žirija i FEDORA žirija. Festival će imati više od 500 projekcija, u 13 dvorana u gradu. Filmovi će pored Sava centra biti prikazivani i u Kombank dvorani, Domu omladine, Dvorani kulturnog centra, Jugoslovenskoj kinoteci i Muzeju Jugoslovenske kinoteke, Centru za kulturu "Vlada Divljan", Art bioskopu Kolarac, Centru za kulturu Sopot, bioskopu "Fontana", kao i u sinepleksima u Ušću, Delta sitiju i tržnom centru Big i tržnom centru u Rakovici.

Cena ulaznica, u zavisnosti od vremena i mesta projekcije, košta od 250 do 400 dinara, a za otvaranje i zatvaranje festivala 500 dinara.

#Fest

#Film

'