AKTUELNO

"Kralj Petar Prvi" Petra Ristovskog srpski je kandidat za nagradu "Oskar" Američke filmske akademije u kategoriji najbolji strani film, koja od ove godine nosi naziv "međunarodni film", odlučio je danas većinom glasova Stručni odbor AFUN-a.

Pred novinarima glasao je 21 član Stručnog odbora AFUN-a i ostvarenje Petra Ristovskog dobilo je 10 glasova.

"Delirijum Tremens" Gorana Markovića i "Šavovi" Miroslava Terzića dobili su po pet glasova, "Teret" Ognjena Glavonić jedan glas, dok za dokumentarni film "Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali" Gorana Radovanovića i igrani film "Reži" Koste Đorđevića niko nije glasao.

Izbor filma "Kralj Petar Prvi" za srpskog kandidata za 92. Oskar izazvao je iznenađenje i negodovanje prisutnih novinara, koji su zapazili da pored ostvarenja "Teret" i "Ssavovi" koji su na najznačajnijim svetskim festivalima nagrađeni i dobili pozitivne kritike, Stručni odbor AFUN-a izglasao film koji je i u Srbiji loše ocenjen od strane kritike.

Predsednik Stručnog odbora AFUN-a Božidar Zečević rekao je da je on svoje mišljenje i negativnu ocenu odabranog filma još ranije izneo u svojim kritikama, ali da poštuje demokratičnost glasanja i poželeo sve najbolje kandidatu.

Član Stručnog odbora dr Ivana Kronja nije želela da kaže za koga je glasala, ali je ishod glasanja obrazložila time da su članovi Odbora, koji dolaze iz svih segmenata kinematografije, gledali interes nacionalne kinematografije i njen razvoj, a film "Kralj Petar Prvi", kako je dodala, obrađuje istorijsku temu i za domaće uslove ima veliki budžet.

Generalni sekretar AFUN-a Mirko Beoković je rekao da se retko dešava da stručni odbor i kritičari imaju isto mišljenje i da nagrade na svetskim festivalima ne moraju biti presudne za izbor.

O srpskom kandidatu za Oskara odlučivali su Vojkan Borisavljević, Bratislav Petković, Dragan Marinković, Dejan Zečević, Jelena Đokić, Tomislav Gavrić, Milorad Glušica, Ivan Bekjarev, dr Ivana Kronja, Milan Jelić, Milenko Jeremić, Miroslav Momčilović, Predrag Pega Popović, Sanja Ilić, Vera Vlajić, Žarko Dragojević, Radoslav Zelenović, Radmila Živković, Zlata Numanagić, Dragomir Zupanc i Božidar Zečević.

#Kandidatura

#Kralj Petar Prvi

#Oskar

'