AKTUELNO

U prepunoj sali Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica , 19. septembra 2017.g., u 20 časova održan je centralni događaj sedmodnevnih duhovnih svečanosti „Put duhovnosti“ - premijera predstave "Slike iz života Vladike Nikolaja Velimirovića - Monah Tadija".

Foto: Promo

Dramatizaciju ove predstave je uradio Željko Hubač po knjizi protođakona dr Ljubomira Rankovića. Režiju potpisuje Vladimir Lazić, a igrali su: Boris Pingović, Snežana Savić, Nenad Stojmenović, Predrag Miletić i Marija Krulj. Ova predstava je u potpunosti urađena u produkciji Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica.

Foto: Promo

„Ova predstava je vešto satkana od interesantnih delova upravo iz života Svetog Vladike Nikolaja Velimirovića, vrlo je prilagođena i običnom gledaocu. Čini mi se da će imati vrednost i da će biti vrlo gledana“ izjavila je proslavljena glumica Snežana Savić, koja glumi majku vladike Nikolaja, Katarinu Velimirović.

Foto: Promo

Glumac Boris Pingović koji nosi glavnu rolu, tumači lik Vladike Nikolaja, kazao je da mu je to velika privilegija, čast i zadovoljstvo. “Kada sam dobio šansu da doživim taj lik na sceni, pokušao sam da ga demistifikujem, da ga prikažem ne kao ideju, nego kao čoveka sa vrlinama i mana. Svi dosadašnji dramski prikazi su bili oslanjani na njegov literarni aspekt, na njegovo ogromno delo, a ova predstava je prva koja se bavi njegovim životom uprizorenim kroz nekoliko slika gde pokušavamo svi zajedno da ga sa tih visina, koje mu pripadaju, spustimo i donesemo publici kao jednog živog čoveka u kojem se možemo svi prepoznati i čini mi se da smo na nekom dobrom putu da to uspemo“, rekao je Pingović.

Foto: Promo

Nenad Stojmenović je objasnio da je osetio veliko divljenje prema timu Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica, jednom tako malom kulturnom centru, koji se bavi tako velikom plemenitom i, pre svega, duhovnom literaturom. „Divim se elanu, entuzijazmu i energiji, koju su uložili u sve ovo da bi zaživelo. Prvi put se bavim ovom vrstom teatra za koji smatram da je zaista misionarski. Osećam se ushićeno i uzbuđeno što imam čast da budem deo ovog tima koji je jako dobar, ujedinjen u jednom plemenitom procesu“.

Foto: Promo

On tumači tri lika: Grigorija Božovića, Hermana Nojbahera i Ljubomira. Glumac Predrag Miletić takođe tumači takođe tri lika: Svetozara, Patrijarha Gavrila Dožića i Milana Stojadinovića. „Mislim da će se naše kolege, posle ove naše predstave, malo više posvetiti ovakvoj vrsti tematike i poželeti da prikažu našoj publici i tu stranu naše crkve i naše duhovnosti“, rekao je Miletić.

Mlada glumica Marija Krulj tumači lik monahinje Nade, upravnice sirotišta Bogdaj, koji je osnovao Vladika Nikolaj. „Kao mlada glumica srećna sam i ponosna što sarađujem sa ovakvom ekipom, a naročito što se bavim ovom predstavom u kojoj se isprepletala gluma-umetnost i duhovnost“, izjavila je ponosno Marija.

Foto: Promo

Na kraju predstave scena je bila zasuta cvećem oduševljene publike. I pored aplauza koji se dugo orio salom, reditelj Vladimir Lazić je ostao staložen: „Da li ćemo uspeti u naumu da jedno impozantno duhovno delo i život pun iskušenja, pretočimo u uzbudljiv scenski doživljaj scenski doživljaj? Uvereni smo da imamo pravi osećaj za novo scensko čitanje poznate teme. Tragamo i dalje po pepelu minulih vremena i prepoznajemo život koji danas živimo“.

Idejni tvorac manifestacije „Put duhovnosti“, čiji je centralni događaj ova predstava, direktorka Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica mr Nataša Nikolić, istakla je: „Ovaj naš poduhvat je potpuno novi žanr u pozorištu, duhovno veoma jak, što su svi glumci i mali tim Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica od svega deset ljudi odmah osetili i u stvaranje predstave krenuli ne samo sa optimizmom, već i sa velikom verom da će ona doprineti dobro svima nama. Nećemo ovde stati. Ovo je tek početak. Planiramo u narednom periodu da napravimo još predstava slične tematike. Lavina želja, ljubavi i duhovnosti je krenula i mislim da to više niko ne može zaustaviti!“.

Foto: Promo

#Premijera

'