AKTUELNO

Mladi izraelski pijanista Nitaj Herškovic (Nitai Hershkovits) zablistao je u džez svetu ravno niotkud, kada ga je – sa samo 24. godine! – Avišaj Koen predstavio na brilijantnom duo albumu "Duende".

U međuvremenu je još dva puta snimao sa ovim veoma popularnim kontrabasistom, stičući samopouzdanje da se upusti u solo karijeru. Posle nekoliko godina konstantog snimanja i nastupanja uz Koena, Nitaj je nedavno objavio svoj debi album "I Asked You a Question" (Raw Tapes, 2016), uz senzacionalno dobre kritike širom sveta i oduševljenje naročito mlade publike.

Publici 33. Beogradskog džez festivala predstaviće se u petak, 27. oktobra u Velikoj sali Doma omladine Beograda

Foto: Zohar Ralt

Instatno prihvaćen i priznat kao jedan od najinteresantnijih mladih kompozitora i muzičara na svetskoj sceni, Nitaj Herškovic je osvojio srca publike gde god je nastupao, pleneći svojom osetljivom i emotivnom autorskom muzikom.

Ukrštajući džez sa hip hopom i world music elementima, ali nikad ne odstupajući od osnovne džez vizije, Nitaj je muzički revolucionar koji otkriva novi pravac u kome ova muzika može da ide.

Ovaj nesvakidašnji autor je i sam imao globalizovano detinjstvo - rođen je u Maroku, odakle mu je majka, dok je otac poreklom iz Poljske, kao veoma mlad se preselio u Tel Aviv gde se školovao kao pijanista, studirajući džez i klasiku paralelno.

Foto: Barka Fabianova

Kao izuzetan talenat, četiri godine uzastopce bio je dobitnik stipendije Israel-American Music Foundation (AICF). U kratkom periodu nastupao je sa velikim brojem džez umetnika širom sveta, ispoljavajući zanimanje i za analognu elektroniku (koju predstavlja na debi albumu) i za akustične nastupe, kakav će održati u Beogradu.

Bilo da ga posmatramo prevashodno kao inovatora ili kao izuzetno osećajnog umetnika, Nitaj je neosporno jedan od najvećih talenata savreme džez muzike.

Koncert je realizovan uz podršku Ambasade Izraela u Beogradu. Ulaznice su u prodaji preko EVENTIM mreže i na Blagajni Doma omladine Beograda.

#Festival

'