AKTUELNO

Patrijarh srpski Irinej i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević obišli su danas manastire Svetog Nikole i Presvete Bogorodice kod Kuršumlije, prve zadužbine Stefana Nemanje, gde su razgovarali o njihovoj obnovi.

Uz Patrijarha Irineja i ministra Vukosavljevića manastire koji su podignuti pre 850 godina su obišli i vladika niški Arsenije, predsednik Opštine Kuršumlija Rodoljub Vidić, predstavnici Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama, Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš i konstatovali da u najskorije vreme trebaizraditi projekat koji će definisati sve faze obnovei što pre početi sa realizacijom.

- S obzirom da je reč o prvim zadužbinama Stefana Nemanje, obnova dve svetinje biće među prioritetima Ministarstva kulture - rekao je ministar Vukosavljević .

On je podsetio da je reč o dva najstarija manastirska kompleksa iz Nemanjinog doba na kojima je moguće proučavati ne samo razvojni put manastirskog graditeljstva već i razvoj materijalne i duhovne kulture srpskog srednjeg veka.

#Patrijarh Irinej

#Vladan Vukosavljević

'