AKTUELNO

Njemu muškarci zavide na trbušnjacima, a on za "Pink.rs" otkriva tajne svog izgleda.

Miroslav Žikić je na domaćem takmičenju osvojio titulu najboljeg fitnes modela, a najbolji je i na Balkanu. Osim toga, osvajao je titule viceprvaka u Evropi i u svetu na sličnim takmičenjima. Mi smo njemu postavili ona pitanja koja najčešće muče one koji žele da ostvare slične rezultate u teretani i koji žele da budu ponosni na svoje telo.

Foto: Privatna arhiva

Koje su greške koje najčešće prave početnici koji žele za kratko vreme da "napucaju" mišiće?

– Susrećem se svakodnevno sa početnicima kod kojih je prisutno more grešaka. Navešću nekoliko. Najčešće vlada stav da što je teže to je bolje i da treba da se jede što više da bi bio što veći. Mene najčešće pitaju šta pijem od suplemenata da bi i oni to isto uzimali. Ali to je greška. Ne shvataju da su suplementi samo dodatak u ishrani i da zapravo ništa ne znače ako nije propraćeno zdravom ishranom u koju spadaju i proteini i masti ugljeni hidrati...

Šta bi savetovao početnicima?

– Savetovao bih im da se usredsrede na pravilno izvođenje vežbi gde je isključivo fokus na kontrakciji željenog mišića. Težine su individualne u zavisnosti od vezbača i naravno ono najvažnije da je propraćeno zdravom ishranom jer bez adekvatne ishrane nema napretka.

Da li mogu rezultati "preko noći"?

Foto: Privatna arhiva

– Ništa ne može preko noći jer je i vreme ključni faktor. Prvi vidni rezultati, ako se pridržavaju ishrane i pravilnog vežbanja, nastaju posle tri meseca, zatim šest meseci i onda godinu dana gde se može napraviti čak i ogromna transformacija. Dakle, rad, red i disciplina sa velikom dozom strpljenja.

Da li jedeš posle šest uveče? Preskačeš li večere?

– Velika zabluda i katastrofalna greška ljudi je da ne jedu posle 18 časova. Zadnji obrok treba da bude dva sata pre spavanja. S obzirom na to da jedem na svaka tri sata, ne postoje ručak, večera itd. A zašto se jede na svaka tri sata? Zato da bi se ubrzao metabolizam.

Koliko dnevno unosiš tečnosti?

– Minimalni unis tečnosti treba da bude tri litra vode, a u toplijim danima i do pet litara. Voda je jako važna jer izvor života.

Šta radiš ako propustiš neki trening? Da li se trudiš da posle to nadoknadiš dugotrajnijim vežbama?

– Koliko je važno za telo sportska aktivnost, isto tako je važan i odmor. Jedno bez drugog ne ide. Da bismo dobro trenirali, moramo biti odmorni, da bismo napredovali moramo odmarati. Dakle, ishrana, trening, odmor uz suplementaciju (dodatak u ishrani)  i zagarantovan je uspeh.

Autor: M.V.

#Miroslav Žikić

'