separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

lifestyle

ZDRAVA NAVIKA KOJA SE ISPLATI: Ovo su prednosti svakodnevnog istezanja!


Od prvih fizičkih aktivnosti na časovima fizičkog, uče nas da je istezanje celog tela jako dobro, što zbog cirkulacije, što zbog preventivnog sprečavanja povreda mišića


Bilo da se bavite sportom ili sedite po ceo dan u kancelariji zbog posla, treba da uvrstite istezanje u vašu rutinu. Ono je zdrava navika koja se zaista isplati, a koja je istovremeno prijatna i jednostavna.

Bićete budniji i spremni za pokret

Ako vas je uhvatila popodnevna dremka, istezanje će vam povratiti energiju mnogo brže nego što će barmen da vam spremi kafu. Samo nekoliko minuta istezanja je dovoljno da povratite dobru cirkulaciju u celom telu, uključujući i mozak. Samim tim ćete se razbuditi i moći da nastavite dalje.

Vežbe će biti efektnije za vaše telo

Kao što verovatno znate, istezanje je vrlo važno pre početka vežbanja, ali i posle njega. Trening fleksibilnosti je nešto što mnogi ljudi izbegavaju, ali je realnost da istezanje zaista ima veliki uticaj na pokretljivost. Na primer, sa istezanjem biste mogli da čučnete dublje, skočite više i tako dalje. Zato bi vežbanje sa svakim istezanjem bilo još bolje i efektivnije.

Možete smanjiti šećer u krvi

Vežbanje ima važnu funkciju u smanjenju i održavanju nivoa glukoze u krvi i ispostavlja se da i istezanje ima takav efekat. Istraživanje iz 2011. godine je uključilo odrasle osobe sa dijabetesom tipa 2 i one sa pred-dijabetesom. Oni su imali zadatak da se istežu 40 minuta pre konzumiranja slatkog pića, nakon kojeg im je meren nivo šećera u krvi. Rezultat je bio da su imali manje šećera od onih koji se nisu istezali.

Smanjuje stres

Da li vaša ramena praktično "dodiruju" uši? Da li vas bole leđa? Istezanje može pomoći u smanjenju tenzije i fizičke i psihičke jer opušta zategnute mišiće i čini vas opuštenijim. Naravno, nikada ne treba forsirati istezanje, već sve pokrete raditi polako i opušteno. Ako vas nešto boli, to znači da se ne istežete kako treba.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti