AKTUELNO

Moderna vremena sa sobom nose veliki broj promena, a nekima od njih smo manje, nekima više dorasli. Na pojedine se teško navikavamo zbog vaspitanja, usađenih sistema vrednosti, načina života i uvreženih razmišljanja.

Među novine u našem doskora gotovo potpuno patrijarhalnom društvu spada i emancipacija žena, koja je danas sve vidljivija pojava. Mnoge savremene dame više rade i zarađuju od svojih partnera, manje vremena posvećuju domu i kućnim poslovima, neretko i obaveze oko dece u većoj meri na sebe preuzima otac, rodna ravnopravnost sve je češće pominjan termin...

Kako većina modernih muškaraca reaguje na žensku emancipaciju otkriva nam Jasminka Veselinović, sistemski porodični psihoterapeut iz Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu:

- Svi muškarci u 21. veku suočeni su sa velikom promenom društveno-ekonomskog ambijenta i menjanjem žena, odnosno njihovom emancipacijom koja je otpočela izlaskom žena na javno polje i birališta. Žene su svakim danom ekonomski nezavisnije od muškaraca, čime dobijaju i veću moć u odlučivanju o važnim pitanjima, kako u sferi rada tako i u partnerskim i porodičnim odnosima. Promenom ženskih uloga menjaju se i muške u društvenom i privatnom domenu, s tom razlikom što se muška sporije menja, a u mnogome i stagnira, što povećava trend disharmonije u partnerskim i porodičnim odnosima i stopu razvoda.

TEŠKO SE ODRIČU PRIVILEGIJA

- Koji su razlozi za to?

- Muškarci se teško odriču privilegija patrijarhalne ideologije organizacije življenja, što neretko pravi probleme i u sferi njihovih bliskih i intimnih odnosa sa ženama. Iako su zainteresovani da budu supružnici i očevi, njihovo definisanje muškosti predominantno dolazi iz njihovih uloga van porodice, uspeha i društvene i poslovne pozicioniranosti. Uspešnost na poslu često zahteva potiskivanje ličnih osećanja, vladanje slabostima i kontrolisano ponašanje. Kako su usmereni ka ekonomskim i društvenim postignućima, preko kojih se vrednuje muškost, muška socijalizacija i vaspitanje iz prošlog veka ih ne oprema danas za kompleksne odnose partnerstva i porodične odnose kao što je to slučaj kod žena, već ih oprema za potiskivanje emocija. Zato se teže snalaze pred savremenim zahtevima ravnopravnog učešća u partnerstvu i porodičnim odnosima, nedostaju im veštine, a i žene su sve manje spremne da preuzmu sve brige i odgovornosti o životu porodice.

#Muškarac

#Porodica

'