AKTUELNO

Osobe koje putuju avionom, a boluju od neke akutne bolesti sistema za disanje vrlo verovatno će zaraziti i nekoliko saputnika.

Osobe koje se nalaze blizu zaraženog putnika imaju 80 odsto izgleda da "pokupe" virus, a kod svih ostalih putnika u kabini aviona verovatnoća je manja od tri odsto.

Prema ranijim istraživanjima, u opasnosti od zaraze bili su svi putnici koji su sedeli do dva reda ispred i iza zaražene osobe.

Naučnici su pažljivo pratili stanje zaraženih putnika na 10 interkontinentalnih letova kako bi ustanovili kolika je mogućnost zaraze ostalih putnika respiratornim infekcijama poput SARS-a i gripa, bolestima koje se prenose govorom, kijanjem i kašljanjem.

Čestice virusa pritom ostaju u zatvorenom prostoru i postaju mogući izvor zaraze. U njima je puno infektivnih čestica. Inače, u kapljici pljuvačke, prilikom kijanja, ima i do 10.000 infektivnih doza.

- Istraživanje ne ide u prilog tradicionalnom verovanju po kome će samo jedna osoba koja kine ili se zakašlje, u bilo kom delu kabine aviona, zaraziti sve putnike na tom letu - kaže doktor Robert Glater iz Hitne pomoći bolnice "Lenoks Hil" u Njujorku, koji nije učestvovao u radu na studiji.

Rezultati sprovedenog istraživanja pokazali su i da članovi kabinskog osoblja koji boluju od neke zarazne bolesti disajnog sistema prosečno zaraze oko 4,6 putnika po letu.

- Zbog toga je veoma važno da kabinsko osoblje ne radi u takvom stanju - ističu američki naučnici.

Brisevi na respiratorne viruse, uzeti sa sigurnosnih pojaseva i pomičnih stolova aviona, pokazali su se negativnim, što upućuje na to da se bolesti infektivnih puteva šire kijanjem i kašljanjem, a ne česticama koje padnu na razne površine u avionu.

- Treba obratiti pažnju na pranje ruku ili upotrebu vlažnih maramica sa dezinficijensima i antiseptikom - ističe Glater.

Istraživanje su sproveli naučnici sa dva univerziteta, Emori i Tehnološkog instituta iz Džordžoje, a rezultati su objavljeni u stručnom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

#Avion

#Putovanja

'