AKTUELNO

Odabrati idealnu boju zidova u najmanju je ruku zahtevno. Kod uređenja enterijera i posebno kod odabira boje zidova uglavnom ne posmatramo svaku prostoriju zasebno, a upravo to trebalo da radimo.

1. Spavaća soba "voli" plavu

Plavu univerzalno povezujemo s mirom i odmorom, verovatno iz evolucijskih asocijacija na nijansu neba ili vode. Studije su dokazale da će se ljudi bolje odmoriti u plavim sobama. Za najbolji efekat birajte prigušene i ne previše tamne nijanse. Obavezno izbegavati – ljubičastu.

2. Za radnu sobu isprobajte boju žalfije

Zelena podstiče na razmišljanje, a mozak će najbolje raditi okružen zelenim tonovima. Razlog tome je to što podseća na prirodu, u kojoj je uvek najlakše razbistriti misli. Kao što je slučaj i sa plavom, birajte manje intenzivne nijanse – žalfija je idealan izbor. Psiholozi ističu da i najkraća izloženost crvenoj usporava analitičko razmišljanje, stoga je u ovom slučaju izbegavajte.

3. Crvena ili kobaltno plava za kuhinju

Bojenje zidova u kuhinji malo je složenije. Većina dizajnera ponudiće neko crveno ili narandžasto rešenje i to je u redu ako vam ne smeta što te nijanse podstiču apetit. Za suprotan efekat odaberite kobaltno plavu. U kuhinji su intenzivnije nijanse poželjne, a u obzir čak dolazi i kombinacija plave i crvene.

Foto: Pixabay.com

4. Kupatilo će biti lepše uz nežno ružičastu

Bela može biti previše stroga, pa za kupaonicu birajte nežno ružičastu. Pritom zaboravite na ružičasti Barbie svet. Najlakše ćete kombinovati decentnu pastelnu nijansu. Neonskim bojama nikako nije mesto u kupaonici.

5. Tople peščane nijanse za dnevni boravak

Pošto je ovo najaktivnija prostorija u stanu ili kući, izbegavajte tamnije i intenzivnije nijanse. Druženje s prijateljima najčešće proizvodi dovoljno energije samo po sebi. Teški zidovi mogli bi 'ubiti' atmosferu. Odaberite neku toplu i neutralnu nijansu poput boje peska. Tamne boje i preintenzivni tonovi mogu biti pomalo depresivni.

#Dom

#Kuća

'