separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

lifestyle

Zašto ne treba da držite hleb na polici i gde je bezbedno da ga držite umesto toga?


Spore iz vazduha se mogu lako naći na hlebu, ali njihovo korenje je dugačko i trebaće im par dana da počnu da rastu, a za to vreme vi ćete ih unostiti u svoj organizam.


Da li držite hleb u korpici na pultu ili na radnom stolu? Studije pokazuju da su otvoreni prostori poslednja mesta na kojima treba da čuvate hleb. Prema izveštaju studije sa Univerziteta "Linkoln" u Nebraski, štetni mikroorganizmi koji kvare hranu najbolje rastu na sobnoj temperaturi. Ako hleb držite nedelju dana na otvorenom, on će postati gnjecav i ubuđaće se.

Ako hleb ostavite izložen svetlosti i vazduhu, može da ubrza svoje propadanje. Spore iz vazduha će se naći na njemu, ali one imaju dugačko korenje, što znači da će im trebati nekoliko dana da počnu da rastu, a za to vreme ih vi nećete ni primetiti, pa ćete ih unositi u sebe.

Gde bi onda trebalo da čuvate hleb?

Verovatno se pitate kako onda da sačuvate svoj hleb? Možete ga čuvati u kutiji koja se korsiti za konzervirane proizvode ili u suvoj kutiji od keksa. Ali, najbolje mesto za vaš hleb je u vašem zamrzivaču! Nije bitno da li kupujete svež hleb ili neka dugotrajnija pakovanja, nikad ga ne ostavljajte napolju duže od jednog dana. Studija iz "Evropskog časopisa za kliničku ishranu" je pokazala da držanje hleba u zamrzivaču smanjuje šanse za razvoj plesni, što smanjuje propadanje hrane.

Vaš hleb može trajati do tri meseca u zamrzivaču i još uvek biti spreman da se jede za nekoliko minuta.

Da li su plesan i buđ opasne?

Frustrirajuće je otkriti da je hleb koji ste namerili da jedete pokriven tačkama plesni. Ako ste razmišljali o uklanjanju plesnjivih delova i jedenju ostatka, niste jedini. Dobra vest je da vas unos plesnjivog hleba neće ubiti, ali ako ga jedete previše možete imati probleme sa stomakom, alergijske reakcije i respiratorne probleme.

Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država (USDA) preporučuje da odmah bacate pokvarenu hranu, ali ako želite da pojedete hleb sa plesnima, morate biti sigurni da ste ukolnili sve mrlje i korene od spora. Ako je na našem meniju najskupli hleba na planeti, verovatno je vredan spašavanja, u suprotnom nije.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti