AKTUELNO

Čuda čine.

Počeli ste da vežbate, rešeni da doterate svoju liniju za nastupajuću sezonu, i sigurno se pitate koje su to namirnice koje će vam dati i snagu i pomoći da se brže rešite suvišnih kilograma i sredite vašu liniju. Ovo su 10 namirnica koje se preporučuju kada trenirate, i brinete o vašem fit izgledu.

Mleko

Uz vodu koja će vas hidrirati, proteine za mišiće, i kalcijum u za vaše kosti, mleko je odlično za one koji vežbaju. Topla čaša mleka pre spavanja može pomoći da se vaši mišići odmore kako treba, zahvaljujući supstancama u mleku koje pospešuju dobar san izazivajući lučenje hormona serotonina i melatonina u vašem telu.

Sušeno voće

Sušeni plodovi kajsija, grožđa, brusnice, manga, daju vam energetski dobar izvor prirodnih ugljenih hidrata. Pri tom unosite i dozu vlakana, kalijuma, fitonutrienata, vitamina i minerala.

Brokoli

Foto: Pixabay.com

Uz besplatne antioksidante, bolje varenje, plus čitavu vojsku vitamina i minerala, brokoli, zajedno sa keljom, spanaćem i zelenim kupusom, je jedan od hranljivih sastojaka koje obavezno treba da uvrstite u svoju ishranu, naročito ako se intenzivno bavite fizičkom aktivnošću. Brokoli je takođe odličan izvor folata (prirodne folne kiseline), koji su važni za vaše opšte zdravlje, naročito žene. Brokoli usled prsustva kalcijuma može biti alternativa za mlečne proizvode.

Sladak krompir

Sladak krompir je svestran i zdraviji je izbor od regularnog krompira, jer obiluje beta-karotenom, gvožđem, vlaknima i vitaminom C. Odličan je dodatak ishrani pre napornog vežbanja, zbog prisustva dosta elektrolita, što pomaže u uklanjanju mišićnih grčeva za vreme ili posle vežbanja.

Paradajz

Pored toga što je pun vitamina C, paradajz sadrži moćni antioksidans koji se zove likopen, koji daje ovom divnu crvenu boju. Likopen je takođe snažan nutrijent koji pomaže u prevenciji raka prostate kod muškaraca. Paradajz pomaže u procesu mršavljenja jer se povezuje sa prirodnim hormonima za smanjenje telesne težine u telu kao što je leptin, vrsta proteina, koji pomaže u regulisanju metabolizma i apetita.

Foto: Pixabay.com

Banane

Banane su savršena fitnes hrana: kompaktne, mekane za žvakanje i pune hranjivih materija. Sadrže i serotonin, hormon koji reguliše raspoloženje i lutein, koji štiti oči. Banane daju nešto više energije u odnosu na druge plodove, ali kalorije dolaze uglavnom od ugljenih hidrata, što ih čini sjajnim za energiju pre, tokom ili nakon treninga. Takođe su bogati kalijumom, što pomaže kod grčeva u mišićima.

Brazilski orasi

Oni su bogati vitaminima, mineralima i vlaknima, i jedni od retkih dobrih izvora selena, koji pomaže u održavanju zdravog imunološkog sistema, kao i u zaštiti od bolesti srca i karcinoma. Zdrave “dobre” masti u brazilskom orahu pomažu u smanjenju lošeg nivoa holesterola, ali ne treba preterivati zbog kalorijske vrednosti. Mudar izbor za pobedu napada gladi.

Borovnice

Borovnice su pre nekoliko godina stekle svoj status super hrane zahvaljujući visokom nivou antioksidanata koji uništavaju štetne radikale. Slobodni radikali putuju našim telom oštećujući ćelije, izazivaju bolesti i izazivaju znake prevremenog starenja. Borovnice su i niže u kalorijama od drugog voća, odličan izbor i za pre i posle vežbanja.

Foto: Pixabay.com

Losos

Losos je dobar izvor omega 3 masnih kiselina koje održavaju zdravlje srca i usporavaju efekat gubitka pamćenja. Predstavljaju savršen proteinski obrok posle vežbanja, koji osvežava i ishranjuje vaše mišiće posle treninga.

Kakao

Kakao je posebno hranljiv, bogat magnezijumom, antioksidansima i aminokiselinama. Topla šolja kakaa će vas okrepiti i dati vam odličnu energiju. Možete uzeti i čokoladu sa kakaom više od 70% sadržine, tj. crnu čokoladu, koja je posebno dobra za zdravlje srca i pročišćenje krvnih sudova, ali u manjim količinama.

Više o zdravoj ishrani, vežbanju i sličnim stvarima pročitajte na sledećoj adresi: https://herbafast.com/blog-za-mrsavljenje/

#mršavljenje

'