AKTUELNO

Iako je možda teško održati vojnu neutralnost, ona je Srbiji neophodna, ocenjuje za Pink Zoran Anđelković iz SPS-a. Novinar Zoran Ostojić pak smatra da je u vremenu sukoba velikih sila i kada više ne postoji toliko "nesvrstanih" zemalja, jako teško ostati vojno neutralan. Ističe i da je indikativno da su danas sve vladajuće i gotovo sve opozicione partije za neutralnost, a uvek se nameće tema da li smo za NATO ili ne.

- Kada se veliki svađaju, ne treba da se trudimo da smo između njih - ocenjuje Zoran Anđelković iz SPS-a, dodajući da je zato važno da Srbija vodi svoju politku i da ostane po strani.

Anđelković podvlači da, uprkos težnjama NATO da što više zemalja uzme pod svoje okrilje, Srbija mora ostati vojno neutralna.

Foto: TV Pink Printscreen

Novinar Zoran Ostojić kaže da, kada bi danas postojalo mnogo nesvrstanih zemalja ili kada bi još bio živ Tito, možda bi neutralnost bila održiva. Međutim, svet se mnogo promenio od doba Hladnog rata, i svi koji su bili nesvrstani i neutralni u međuvremenu su se svrstali.

- Malo toga je ostalo na ovom prostoru. Od dolaska Koštunice i Tadića na vlast, ta neutralnost opstaje i sa Vučićem i Dačićem - kaže Ostojić, dodajući da NATO i ne zove Srbiju da postane njena članica.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da je u Srbiji većina partija za vojnu neutralnost, čak i onih opozicionih, mada Anđelković smatra da se za većinu opozicionih ne zna za šta su.

- Evo, recimo, Savez za Srbiju nema stav, niti igde pominje neutralnost ili stav o pristupanju NATO - kaže Anđelković.

Ističe da trenutna politička situacija u Srbiji potvrđuje ispravnost odluke da naša zemlja bude vojno neutralna. Ističe i da bismo, recimo, kada bismo bili članica NATO morali da promenimo odluku oko podrške režimu u Venecueli.

- Članice NATO ulaze u unutrašnja dešavanja država, mešaju se u odlučivanja i rešenja, umesto da narod sam odluči koga će birati. Tako bismo, da smo članica NATO, morali da priznamo promenu režima u Venecueli - objašnjava Anđelković za "Novo jutro".

Foto: TV Pink Printscreen

Ostojić pak smatra da članstvo u NATO ne znači slepo praćenje politike Alijanse.

- NATO odluke donosi konsenzusom. Recimo, kada je NATO rešio da šalje vojsku u Irak, Španija nije htela i nije slala. Ne mora se pratiti politika NATO. Priča o NATO vezana je za Kosovo u svakom slučaju, jer su sve vladajuće i gotovo sve opozicione partije za vojnu neutralnost, a nameće se tema da li smo za NATO ili ne - kaže Ostojić, dodajući da izjava Kajla Skota o stavu Srbije o dešavanjima u Venecueli, nema smisla.

- Ako Maduro ostane predsednik, a mi ga podržavamo, onda smo mi na dobroj strani istorije - kaže Ostojić za Pink.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Novo jutro

#Zoran Anđelković

#Zoran Ostojić

'