AKTUELNO

Poslanici britanskog parlamenta sinoć su ubedljivom većinom odlučili da zatraže saglasnost Evropske unije za odlaganje Bregzita, koji je bio predviđen za 29. mart.

Profesor Slobodan Zečević je ocenio da je ponašanje Britanaca "problematično" i naglasio da britanska elita svom narodu nije objasnila šta je evropska integracija, kao i šta je Evropska unija.

Foto: TvPink Printscreen

-Imam utisak kao da vidim društvo koje se zatvorilo u nekom pabu opijeno suverenizmom, idejom da će povratiti svoje granice da će da se ograde od EU, kao kolonijalmno carstvo. To društvo iz paba se trezni, vidi šta je napravilo i sada pokušava da nađe neki izlaz iz situacije - rekao je Zečević.

- Moj utisak je da možda Mej i sledeće nedelje neće izaći sa tim rešenjem, da će to ostati jedna priča, koja će biti suspendovana na dve godine, pitanje je šta će na kraju da se dogodi i da li će oni izaći iz EU. Možda me život demantuje ali nemaju rešenja za proces u koji su ušli, za pitanje sevrene Irske. Moguće da će oni to da nadomeste sa nekom bescarinskom zonom sa SAD. Nemaju rešenje ali možda Mej uspe da ubedi poslanike konzervativne da glasaju za njen program - zaključio je Zečević.

Novinar Jakša Šćekić kaže da Mej mora da ubedi 75 odsto članova svoje stranke, kao i unioniste, i laburiste, što je možda i moguće.

Foto: TvPink Printscreen

-Moguće je da će ubediti i ostale u parlamentu, možda, jer jednostavno ovi koji su za Bregzit da imaju bojazan da će to trajati večno. Ona računa na to, konzervativci se plaše vanrednih izbora... Ono što mi se dopada što je EU jedinstvena po pitanju Bregzita, a Trampu se to ne dopada  - čvrsta Evropa čvrsta, a to ne odgovara ni Moskvi - zaključio je Šćekić.

#Bregzit

#Tereza Mej

'