AKTUELNO

Džihadisti koji se vraćaju na Kosovo stekli su na ratištima brojne kontakte i veze, obučeni su i pod uticajem radikalne ideologije. Kosmet i region bi ovakvim ljudima mogli da posluže kao logistička baza, ali i baza odakle će se izvoditi teroristički napadi na hrišćanske mete, ocenjuje Milovan Drecun.

Kosovska policijska služba podigla je mere bezbednosti nakon što je na Kosovo stigla grupa od 110 ljudi, povratnika sa ratišta u Siriji. Kako je na konferenciji za novinare tim povodom saopštio ministar pravde lažne države Kosovo Ablard Tahiri, akcija povratka organizovana je uz pomoć SAD.

Sa Kosmeta je skoro 500 ekstremista otišlo da se bori u redovima džihadista, prvenstveno u Islamskoj državi i Al Kaidi, kaže Milovan Drecun predsednik skupštinskog Odbora za KiM, dodajući da su mnogi poginuli, ali su se mnogi i vratili na Kosovo.

Pored vraćanja zarobljenih džihadista koji su pod prismotrom institucija, u toku je paralelno i ilegalno ubacivanje. Kada se vrate u region, oni ne idu putem resocijalizacije, već verovatno nastavljaju sa širenjem radikalne ideologije, što ugrožava ceo region. Oni su osposobljeni za vojna, teroristička dejstva, imaju međunarodne kontakte i sada Kosmet i region mogu da posluže, ne samo kao logistička baza za regrutovanje džihadista, već i za izvođenje terorističkih akcija i napade na ciljeve. Ciljevi su hrišćansko stanovništvo, prvenstveno srpsko – kaže Drecun za Pink, dodajući da će se džihadisti sada koncentrisati na izvođenje terorističkih napada ovde.

Foto: TV Pink Printscreen

On kaže da uvek postoji opasnost od zloupotrebe dece od strane Islamske države, ali i generalno džihadista za izvođenje tajnih akcija koje pokreću tajne službe.

- Čini mi se da je glavna opasnost od promena načina delovanja Islamske države jer će od sada vršiti diversifikaciju iz svog delovanja, budući da su potpuno razbijeni u Siriji i Iraku. Jedan pravac im je ka Aziji, a drugi u Africi. U narednom periodu, sigurno je, Evropa će biti područje na kojem će pokušati da ojačaju svoje delovanje – kaže Drecun.

Drecun kaže da Priština vodi propagandni rat, jer se plaše da istina ne ispliva na videlo kada se podignu optužnice od strane specijalizovanog tužilaštva.

- Uporno govorim da bi podizanje optužnica razotkrilo istinu o delovanju terorističke OVK. Javna je tajna među Albancima kakve su OVK zločine činili, ali su nespremni da se sa tim zločinima suoče i da ih priznaju – kaže Drecun.

Vojno-politički analitičar Vlade Radulović ocenjuje da na Kosovu i Metohiji nakon 1999. počinje regrutacija, a svoj vrhunac doživljava polovinom 2000-ih, kada dolazi do upliva velikog novca iz Saudijske Arabije, Katra, Egipta...

Foto: TV Pink Printscreen

Amerikanci ne izvode borbenim avionima humanitarne operacije, već je jasno da su obrazloženja neuverljiva, kaže Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam. Dodaje da se na ovaj način prebacuju borci koji su opredeljeni za određene zadatke na ovom području.

- Američki interesi pokazuju da je na delu vrsta specijalne operacije i da moramo biti zabrinuti i naše službe moraju biti angažovane – kaže Galijašević. Govoreći o Šri Lanci, sam način izvođenja terorističke akcije govori da ju je izvela mala, zatvorena radikalna islamska zajedinica. Istovremeno, kako dodaje, većinska islamska zajednica ne otkriva operacije koje se odvijaju unutar njene manjen.

Foto: TV Pink Printscreen

Isto je kaže i u našem regionu: manja radikalna zajednica na Balkanu, koju čini pet odsto muslimana, može da radi šta hoće, a da to ostalim muslimanima na Balkanu ne smeta i da ne preduzimaju ništa da osude ovakve načine delovanja, manipulacija i akcija.

- Sve ovo govori da islam još nije spreman da se reformiše i samokritički pogleda sam sebe – kaže Galijašević.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Kosovo

#Milovan Drecun

#Novo jutro

'