AKTUELNO

Predsednik Srbije Alekandar Vučić tokom posete Kini sastao se sa kineskim predsednikom Si Đinpingom sa kojim je razgoravao o vojnotehničkoj saradnji, ali i o problemu Kosova i Metohije.

Predsednik Vučić takođe se sastao u Pekingu i sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom, a razgovaraće i sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, nakon toga prisustvovaće i forumu “Pojas i put” na koji ga je pozvao predsednik Kine Đinping.

Ovo je prof. dr Slobodan Unković ocenio kao veliku čast za Srbiju.

- Veliki je značaj ovog projekta koji je inače kreirao Si Đinping. Ono što Kinezi cene je to što smo mi kao prvi prihvatili kao značajan projekat. Kada se postavlja pitanje da li je naša kvalitena saradnja sa Kinom sa politikom i putom za EU, tu dileme nema. Kina ima izuzetno razvijene odnose sa zemljama EU – kaže Unković, naglašavajući da Kina uvažava predsednika Srbije.

Foto: TvPink Printscreen

- Oni takođe podržavaju narod. Kina inače želi svakako dobru saradnju sa Srbijom – kaže Unković.

Tokom posete najavljeno je još investicija Kine u Srbiju. Unković ocenjuje da je saradnja ovih dveju zemalja svestrana.

- Kada je Kina ušla u Smederevo i Bor, kada se sprema da otvara industrijsko-tehnološki park je novi kvalitet saradnje. Oni na nekoliko kongresa posebnu pažnju posvećuju stvaralaštvu, obrazovanju i tehnološkom razvoju. To je kvalitet njihovih uspeha – objašnjava Unković, naglašavajući da Kinezi dosta ulažu u obrazovanje mladih.

Kinezi imaju hiljadama godina ispite da državne činovnike, dodaje Predrag Marković istoričar.

Foto: TvPink Printscreen

- Oni stalno polažu ispite, ulažu dosta u svoje obrazovanje jer je to njihova budućnost – ocenjuje Marković.

Prema njegovim rečima, Kina je pravi prijatelj Srbije.

- Oni su više uložili nego druge velike sile zajedno. To je jedna neobična velika sila – objašnjava Marković, naglašavajući da su Kinezi spasili Bor i Smederevo.

- Ova brza pruga Pirej-Budimpešta će takođe preobraziti našu zemlju. Ne moramo na jednom šalteru samo da kukamo za pomoć. Imaćemo otkud da dobijemo pomoć, bez ikakvih ucena – isitče Marković.

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost kaže da danas dve sile, SAD i Kina, imaju konstantnu trku vezanu za savremenu tehnologiju.

Foto: TvPink Printscreen

- Kako su jaki, tako oni ulažu i druge narode. Predsednik Vučić je u Kini prihvaćen i zahvaljući njegoj borbi i želji da Srbiju predstavi valjano u svetu. Srbija je zajedno sa njim prepoznata u svetu. Ovako nešto se nije dešavalo još od Tita. Kina danas sarađuje i sa zapadom, to nije sporno, ali saradnja Srbije i Kine ne ide nikome na štetu – ocenjuje Rajić.

#Aleksandar Vučić

#Kina

'