AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je večeras pismo predsedniku Rusije Vladimiru Putinu u kome mu je čestitao nacionalni praznik i poručio da je Dan Rusije više od praznika i svetkovina slobodarstva i nezavisnosti uz koje je ruski narod očuvao svoju državnost i utemeljio današnju Rusiju.

Predsednik Vučić je pismo pročitao na prijemu povodom Dana Rusije koji je organizovao odlazeći ambasador Aleksandar Čepurin:

- Poštovani predsedniče, dragi prijatelju, primite moje srdačne čestitke povodom nacionalnog praznika, uz najbolje želje za dalji napredak prijateljske Rusije i blagostanje bratskog ruskog naroda. Dan Rusije je više od praznika. To je svetkovina svakog ponosnog ruskog građanina, kao i svakog prijatelja Vaše zemlje, koji poštuje neprolazne vrednosti slobodarstva i nezavisnosti - istakao je Vučić u pismu.

-Iz te ideale je ruski narod, kroz istoriju, očuvao svoju državnost, tradiciju i kulturu, i utemeljio današnju Rusiju, koja, uz promišljeno, požrtvovano i energično liderstvo, ide čvrsto utemeljenim putom uspeha. Iskreno me raduju dostignuća Rusije i ruskog naroda na unutrašnjem i međunarodnom planu i, kao predsednik Srbije, ponosim se bliskošću naših dveju zemalja. Strateški partnerski odnosi Srbije i Rusije, zasnovani na istorijskom prijateljstvu, kao i na međusobnom razumevanju i poštovanju, potvrđeni su Vašom nedavnom posetom. Ona je bila od velikog značaja za dalji razvoj političkog dijaloga i ekonomske saradnje i ostavila je trag u našoj zajedničkoj istoriji, ali i u, slobodan sam da kažem, dušama srpskog naroda. Uveren sam da ćemo budućnost srpsko-ruskih odnosa graditi na tom temelju, kroz ostvarivanje konkretnih zajedničkih projekata - poručio je Vučić u pismu ruskom predsedniku.

-Dozvolite mi da Vam i ovom prilikom zahvalim na doslednoj i aktivnoj podršci Rusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i pomoći u zaštiti naših državnih i nacionalnih interesa. Uz iskrenu zahvalnost na poštovanju koje pokazujete za Srbiju i srpski narod, kao i časti koje ste meni ukazali ordenom Aleksandra Nevskog, primite, ekselencijo, moje srdačne pozdrave i izraze dubokog uvažavanja - zaključio je predsednik Srbije u pismu upućenom Putinu.

#Aleksandar Vučić

#Vladimir Putin

'