AKTUELNO

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić ponovio je danas da će Srbija na kratak rok morati da nađe način da stanovništvo na Kosovu i Metohiji ne oskudeva sa osnovnim životnim namirnicama, zbog takse koju je krajem prošle godine uvela Priština na robu iz centralne Srbije.

- Vlada mora hitno da reaguje da stanovništvo dobije sve što je potrebno, a u diplomatskom smislu ovaj problem moramo da internacionalizujemo i ukažemo na besmislenost taksi koje su možda nekome donele političke poene - kazao je on novinarima na Zlatiboru.

Dodao je da, prema izveštaju ljudi sa terena, koji koji su jutros obilazili supermarkete i prodavnice, zaliha ima do kraja nedelje.

- Najakutniji je nedostatak mleka i određenih mlečnih proizvida, a postji i deficit voća i povrća - kazao je Ljajić.

On je podsetio da je uvođenje taksi doprinelo gubicima u srpskoj privredi.

- Imali smo 2.662 preduzeća koja prodavala robu na Kosovu i Metohiji, a sada ni desetak više ne prodaje svoju robu - rekao je Ljajić.

Dodao je da štetu ne trpi samo privreda u užoj Srbiji, već i građani na Kosovu i Metohiji koji plaćaju robu skuplje nego ranije.

- Roba koju su uvezli iz drugih država je skupla nego naša, a ni domaća proizvodnja nije mogla da nadomesti taj nedostatak - naveo je Ljajić i još jednom apelovao na Brisel i Vašington da učine dodatni napor da se takse ukinu, time što će izvršiti pritisak na Prištinu.

#Rasim Ljajić

'