AKTUELNO

Svaki put kada se pokrene pitanje Kosova Rusi uvek imaju stav koji je na stani pravde i međunarodnog prava, kažu sagovornici TV Pink.

Jučerašnjim prisustvom svečanoj akademiji povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, ruski premijer Dmitrij Medvedev završio je posetu Beogradu.

Tokom jednodnevne posete potpisano više bilateralnih sporazuma. Medvedev juče razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, a obraćajući se poslanicima Skupštine Srbije, poručio je da se Rusija zalaže za mirno rešenje za Kosovo, u skladu sa Rezolucijom 1244, kao i za partnerski odnos sa EU.

Medvedev je juče takođe prisustvovao vojnoj vežbi u Batanjici gde je srpska vojska prikazala svoju opremljenost.

Saša Milovanović direktor "Srpskog telegrafa" gostujući na Pink televiziji u Novom jutru istakao je da retko koja zemlja može da se pohvali viševekovnim prijateljstvom sa Ruskom Federacijom.

On je jučerašnju posetu okarakterisao kao značajnu, od koje Srbija može da ima više koristi.

- Ohrabrujuća je jučerašnja poseta Medvedeva Srbiji. Jučerašnji prikaz je delovao impresivno i jako lepo. Na kraju dana su i sastanci prrotekli kako treba. Ključna stvar je da mi sa Rusijom imamo tesne, prijateljske odnose. Kroz prizmu jučerašnjeg dešavanje, može da se shvati da su se i Rusi uključili u potencijalno rešavanje kosovskog problema. Oni su videli šta rade sa zapada od Amerike i EU, pa je Rusija takođe pokazala da ona neće da sedi skršenih ruku – smatra Milovanović, ističući da je pitanje KiM jako kompleksno.

Vasilije Papović, zamenikom glavnog i odogovornog urednika “Alo” istakao je da pored pitanja Kosova, jučerašnja poseta je se na više fronotva isplatila Srbiji.

- Svaki put kada se pokrene pitanje Kosova Rusi uvek imaju stav koji je na stani pravde i međunarodnog prava. Osim KiM važna je i privredna sraradnja ovih dveju zemalja, važano je što će turski tok, koji treba da prođe ovuda, biti gotovo do Nove godine i što smo potpisali sporazume oko rekonstrukcije pruge Beograd – Bar koja je pedesetak godina nije rađena – kazao je Papović, dodajući da se viševekovna naklonost prema Rusima sada se isplaćuje.

Kako je naveo, Rusija je dosta pomogla Srbiji oko pojačanja naoružanja.

Milovanović kaže da retko koja zemlja u svetu može da se pohvali prijateljstvom sa Rusijom, kao što je Srbija.

- Juče smo našim prijateljima iz Rusije pokazali kako napreduje srpska vojska, i sada možemo da očekujemo da u svetu, oni koji ne vole Ruse, to mogu da predstave kao zveckanje oružjem. Bojim se da se Srbija ne etiketera i da se od nje očekuje da se odrekne Rusije i da uvede sankcije – opaža Milovanović.

#Beograd

#Rusija

'