AKTUELNO

Istoričar Nemanja Starović ocenio je da je Srbija zemlja koja mora da širi stabilnost u uzburkanom regionu.

Spoljna politika i međunarodni odnosi je nešto što je veoma dinamično i menja se iz dana u dan, rekao je istoričar i autor emisije "Ino - strane" Nemanja Starović.

On je gostujući u jutarnjem programu televizije Pink rekao da su se samo dve godine unazad okolnosti promenile i da ništa više nije isto, objašnjavajući da su dešavanja koja su se dogodila prethodnih godina prvo migrantska kriza i zaoštravanje migrantske krize, pa odluka Velike Britanije da izađe iz EU, a onda i za mnoge neočekivana pobeda Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD.

Prema njegovim rečima to su nove okolnosti koje bitno menjaju pozicije kako velikih sila tako i nas, Srbije i naših suseda na Balkanu.

Foto: Printscreen

- I to su stvari o kojima moramo dobro da promislimo i da razgovaramo kroz otvoreni dijalog među prijateljima. To je dijalog u kome ne moraju svi da se slože, to čak ne bi bilo korisno, ali bi trebalo da uvažavamo jedni druge - rekao je on.

On je rekao da su sve ove promene dovele do toga da je perspektiva punopravnog članstva u EU zamagljena, a u prvi plan ispolivavaju naši međusobni problemi kao i unutrašnji problemi u pojedinim državama.

- Srbija se nalazi u specifičnom položaju, koji mnogi porede sa okom oluje. U središtu je mir, a oluja besni svuda okolo – ocenio je Starović i dodao da su pokazatelji toga situacija u Rumuniji, Makedoniji, Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Starović je rekao da se Srbija nalazi u središtu gde je mir i da je to veoma dobro, ali je dodao i da je pitanje koliko dugo je taj mir održiv.

- Pitanje je koliko dugo je mir održiv, sobzirom da nestabilnost ima tendenciju da se preliva i ne možemo dugoročno gledano i mi ostati mirni i stabilni ako imamo nestabilnosti u našem regionu. Umesto da uvozimo nestabilnost mi moramo da budemo ti koji će šiiriti stabilnost – ocenio je Starović

PROČITAJTE JOŠ: Grabar Kitarović: Hrvatska i Srbija moraju da imaju stalan dijalog

On je rekao da je cilj konferencija koje Inicijativa beogradski strateški dijalog organizuje da postave Beograd kao mesto sustreta istoka i zapada, da ga vrate na međunarodnu mapu, gde i pripada.

- A to je činjenica da je Beograd prirodan centar jugoistočne evrope u svakom smislu, jedno od retkih mesta gde se na ravnopravnoj osnovi može razgovarati- rfekao je on.

Starović je najavio Skup koji će se održati 29. juna, a na kome će biti organizovana tri panela.

Prvi panel će otvoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a očekuje se i učepšće Volfganga Petrič, Sergeja Železnjaka, kao i Ane Brnabić. U drugom panelu će biti devet učesnika iz najvažnijih evropskih prestonica, dok će tema trećeg panela biti odgovornost medija u današnje vreme.

#Balkan

#Nemanja Starović

#Srbija

'