AKTUELNO

Ovakve komentare osudio je i predsednik Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, ističući da kandidovanje takve osobe za gradonačelnika Orahovca, u kojem su srpski civili masovno ubijani tokom sukoba na Kosovu i Metohiji i gde se njihov broj danas meri jedva desetinama, jeste pretnja srpskom narodu i državi.

Ambasada Izraela u Beogradu oštro je osudila izjavu Visara Korenice, kandidata Samoopredeljenja za gradonačelnika Orahovca, koji je na svom fejsbuk profilu rekao da će država Izrael nestati sa lica zemlje, prenela je Gazeta Ekspres.

Iz ambasade su, prema pisanju tog prištinskog lista, tražili da se institucije i političke partije distanciraju od tih izjava.

- Nadamo se da ovi neprihvatljivi komentari ne predstavljaju mišljenje neke političke partije ili institucija Kosova - rekla je Lana Eraković, zvaničnik za medije u ambasadi Izraela u Beogradu, u elektronskom odgovoru poslatom medijima.

Na komentar Korenice reagovala je i jevrejska zajednica - Bet Izrael Kosova tražeći od Samoopredeljenja da se distancira.

Inače, isti list navodi da je Korenica odlučio da post u kome je zahtevao da država Izrael nestane sa lica zemlje ne bude vidljiv za javnost. List podseća da je Korenica u ranijim postovima divio imamima optuženima za terorizam i vređanje albanske nacije, kao što su Šefćet Krasnići i imam Irfan Saljihu.

- Kukavice, vaša nacija će pre ili kasnije nestati sa lica zemlje, kao što se mnogim sličnim već desilo - napisao je Korenica uz vest iz lista Haarets u kojoj se govori o tome da izraelska policija baca gasne granate na muslimansku masu blizu džamije u Jerusalimu, a prenela Gazeta Ekspres.

Na Korenicu kao kandidata Samoopredljenja za gradonačelnika Orahovca reagovao je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić, tvrdeći da je reč o "otvorenom simpatizeru islamističkih terorističkih organizacija i antisemiti".

Ðurić kaže da je time još jednom potvrđeno kolika opasnost leži u tome da verski ekstremisti učestvuju u privremenim institucijama samouprave u Prištini, te pretpostavlja da njihov odnos prema Srbima i Srbiji ne bi bio ništa bolji.

Foto: Tanjug

Kako je rekao, kandidovanje takve osobe za gradonačelnika Orahovca, u kojem su srpski civili masovno ubijani tokom sukoba na Kosovu i Metohiji i gde se njihov broj danas meri jedva desetinama, jeste pretnja srpskom narodu i državi, i ako na Kosmetu bude imalo mudrosti i odgovornosti ekstremisti poput Korenice nikada neće doći na vlast.

- Srbija i srpski narod, koji je jevrejskom narodu sabrat u stradalništvu, izražavaju žaljenje, ali ne dele odgovornost zbog činjenice da ekstremisti mogu da šetaju slobodno našom južnom pokrajinom - istakao je Ðurić.

#Izrael

#Kosovo

#Marko Đurić

#Pretnja

'