AKTUELNO

Dr Jovan Čavoški iz Instituta za noviju istoriju Srbije smatra da se odnos Austrije prema Srbiji neće promeniti nakon izbora.

- Do sada smo imali dobre odnose sa Austrijom i dobre odnose sa Sebastijaom Kurcem. Tada je bio deo koalicione vlade i videćemo se koliko će se ta politika menjati, ali mislim da se odnos prema Srbiji neće promeniti.

Čavoški se osvrnuo na najave da bi u martu mogli da se održe vanredni parlamentarni izbori, ocenivši da ne treba žuriti sa izborima.

- Ljudi bi mogli da se umore od preteranih izbora, a ne verujem da bi tako bila poslata dobra poruka u svet - ocenio je Čavoški i dodao da treba razvijati saradnju sa svim zemljama ako to nije na štetu naših interes.

Prema njegovim rečima, Belorusija se pokazala kao prijateljska zemlja, nastaviti saradnju, pa i na vojnom polju.

Čavoški se osvrnuo i na 19. Kongres Komunističke partije Kine, ocenivši da je to izuzetno važan događaj za svetsku političku scenu.

- U zemljama u kojima vlada Komunistička partija, kongresi su centralni događaj, jer se na njima trasira unutrašnja ili spoljna politika - objasnio je Čavoški i istakao da najveću pažnju javnosti privlači izbor članova stalnog komiteta polit biroa.

- Očekujem da na Komitetu bude potvrđena neprikosnovenost Si Đi Pinga. Postoji mogućnost i da njegova misao postane deo partijskog programa i bude ugrađen u ideološke temelje Komunističke partije kine, budući da je posle 20 godina najavljena promena programa - naveo je Čavoški.

Govoreći o rivalitetu Kine i SAD na polju donacija, one je naveo da je spoljna pomoć Kine i SAD praktično izjednačena.

Politikolog Strahinja Matejić iz Vašingtona je govorio o političkim prilikama u SAD, i odnosima Amerike sa drugim zemljama.

On je primetio da Donald Tramp vodi izlocionističku politiku, mnogo više od svih dosadašnjih predsednika Amerike.

Matejić se osvrnuo na vojnu saradnju Srbije sa NATO, Belorusijom i Rusijom, ocenivši da su naše mirovne snage na Kipru i u Libanu jako cenjene i da Srbija tu ima potencijal ne samo u međunarodnoj vojnoj saradnji, već i u poromovisanju naše zemlje.

#Austrija

#Srbija

'