AKTUELNO

U istrazi vezanoj za navodne nezakonitosti u Agrokoru uhapšeno 12 osoba, odnosno svi osumnjičeni osim osnivača koncerna Ivice Todorića i njegovih sinova Ante i Ivana koji nisu u Hrvatskoj. Oni se terete za nepravilnosti u knjiženjima i falsifikovanje bilansa.

O tome zašto je baš u ovom trenutku pokrenut slučaj Agrokor i kako će se to odraziti na zavisna preduzeća u regionu, u kojima je zaposleno 60.000 ljudi, za TV Pink su govorili Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku i hrvatski novinar Frenki Laušić.

Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku ukazuje da Agrokor nije usamljen slučaj i da su se mnoge kompanije u region našle u problemu, jer su pokušavale da kupuju sve i svašta, šire se i zadužuju.

- Da li su malverzacije bile svesne ili su stvarno izgubili kontrolu pokazaće istraga. Nesporno je da je postojala namera da u tako kratkom roku, istovremeno, uđe na sva tržišta regiona, a to je nerealna ambicija - rekao je Rajić.

Prema njegovim rečima, pitanje je šta je pozadina celog slučaja i da li je Agrokor imao podršku vlade

Foto: Printscreen

- Moguće je da je u vreme Ive Sanadera ta podrška postojala. Tada je postojala tendencija da Agrokor bude regionalni lider. Kompanija je u trenutku imala kapacitet da se širi, ali su ambicije ipak bile prevelike - ocenio je Rajić.

Odlukom da se u Srbiji ne primenjuje Leks Agrokor država se neće sprečiti namirivanje potraživanja iz povezanih kompanija u našoj zemlji.

- Praksa u EU, čak ako bi država pokušačla da zaštiti te kompanije, pokazuje da su donošene presude u korist kompanija koji su poverioci. Ukoliko bude doneta takva presuda Srbija će morati da isplati poveriodice iz komapanija u Srbiji. Srbija nije članica EU, ali bi mogla biti pod velikim pritiskom - smatra Rajić.

Prema njegovim rečima, odluka da se ne primenjuje Lex Agrokor nije pravno i ekonomski održiva i Srbija treba aktivno da učestvuje u deobi imovine i zaštiti interese, da ne bi došlo do turbilencija.

- Agrokor ima značajne investicje u Srbiji, pre svega proizvodne koje su značanje zbog izvoza. Važno je da one ne dođu u pogrešne ruke - podvukao je Rajić.

Novinar Frenki Laušić je govoreći o najnovijim detaljima istrage o Agrokoru i policijskoj akciji u okviru koje je uhapšeno 12 osoba, istakao das u Todorići navodno u Londonu id a su njihovi advokati saopštili da će biti dostupni kada dobiju zvanični poziv.

- Ivica Todorić je sa svog bloga poručio da se radi o političkom progonu. To menjutim nije tačno jer su nadležni organi reagovali u skladu sa nalazima istrage - naveo je Laušić, ocenivši da odlazak hrvatske predsednice Kolinde Krabar Kitarović u Rusiju nema veze sa policijskim akcijom koja je juče sprovedena.

Foto: Tanjug/Hina

Kako je podsetio, sumnja se da su frizirani poslovni rezultati i da su postojale određene malverzacije.

- Sve će to biti predmet istrage - rekao je Laušić, ukazavši da pimena Leks Agrokora osim u Srbiji nije prihvaćena u Sloveniji, a da je u BiH taj process još u toku.

#Agrokor

'