AKTUELNO

U Velikoj ratnoj sali Starog generalštaba večeras je obeležen Dan Vojnobezbednosne agencije, uz poruku direktora, brigadnog generala Petra Cvetkovića, da je VBA bila i biće služba bezbednosti kojoj je iznad svega bezbednost njene otadžbine - Srbije.

Svečanosti su prisustvovali izaslanik predsednika Republike - ministar unutrašnjih poslova i sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Nebojša Stefanović, ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić, državni i vojni zvaničnici, predstavnici verskih zajednica, diplomatskog kora i brojni gosti iz kulturnog i javnog života.

Stefanović je, čestitajući praznik pripadnicima VBA, istakao da naš sistem bezbednosti ima priliku da jača i da na ozbiljniji način štiti građane Srbije.

Foto: Tanjug

- VBA radi veoma složen posao. Stabilnost Srbije, mir, sve ono što se dešava pozitivno u našoj zemlji, govori u prilog tome koliko se dobro obavlja posao - rekao je Stefanović.

Kako je dodao, u današnjem svetu neretko imamo situacije različitih ugrožavanja bezbednosti širom Evrope i sveta.

- Informacije, koje se tiču i terorističkih dešavanja i izazova koje nosi organizovani kriminal i svi ostali, danas su samo povod da uložimo više napora da naš sistem bezbednosti bude jedinstven i snažan i da odgovor koji dajemo bude takav da odvratimo svaku moguću pretnju našoj zemlji i njenim građanima - rekao je Stefanović.

Direktor VBA brigadni general Petar Cvetković istakao je da su Agencija i njeni pripadnici sve svoje zadatke i ove godine, kao i prethodnih, obavljali vođeni patriotizmom i visokom profesionalnošću, posvećeni samo jednom cilju - bezbednosti Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, Republike Srbije i svih njenih građana.

- Vojnobezbednosna agencija je u svakom trenutku spremna i osposobljena, i kadrovski i tehnički, da na adekvatan i pravovremen način odgovori na sve bezbednosne izazove, rizike i pretnje usmerene protiv oružanih snaga Republike Srbije, njenih građana i institucija - naveo je on.

Foto: Tanjug

Taj rad je svakodnevan, naporan, pun različitih izazova i izuzetno zahtevan, rekao je general Cvetković.

On je dodao da, uprkos tome što je rad VBA povremeno izložen određenim kritikama i sumnjama, bez obzira da li je reč o nerazumevanju specifičnosti rada ove službe ili su ta preispitivanja proizvod zakonima zasnovanih ovlašćenja i prava, VBA je bila, ostaće i biće služba bezbednosti kojoj je iznad svega bezbednost njene otadžbine Srbije.

Dan Vojnobezbednosne agencije obeležava se 12. novembra u znak sećanja na 1839. godinu kada je prvi put donet vojni zakon Kneževine Srbije u kome se spominju dela i sankcije za izdaju, špijunažu, pobunu i ostale oblike ugrožavanja bezbednosti Vojske i države, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

#Nebojša Stefanović

#Vojska

'