separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

vesti

Vučić na Nikoljdan ide kod Putina


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić srešće se u Moskvi sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom 19. decembra, na svoju krsnu slavu, pišu "Novosti", dodajući da će ključna tema razgovora biti pritisak Zapada i pretnje Srbiji novim "Majdanom".


Kako piše list, poziv iz Kremlja dolazi u delikatnom političkom trenutku, kada ovde još odzvanja eho reči Hojta Jia o dve stolice i kada je pritisak Zapada na Srbiju i njenog predsednika po pitanju Kosova i Metohije, odnosa sa Moskvom i Republikom Srpskom - sve ogoljeniji.  

Upravo bi ta geostrateška igra na Balkanu mogla da bude ključna tema na stolu između dvojice zvaničnika, navodi se u tekstu, uz podsećanje da je Moskva preko šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova već upozorila ovdašnju vlast da Vašington, insistiranjem da presečemo - EU ili Rusija - ovde želi novi "Majdan".  

Zato se očekuje da će Putin upozoriti Vučića na mogućnost "narandžaste revolucije" u Srbiji, po uzoru na Ukrajinu, ukoliko i dalje bude sledio nezavisnu politiku koja u prvom redu ne odgovara Zapadu, piše beogradski dnevnik.  

Prema diplomatskim izvorima "Novosti", Putin i Vučić bi trebalo da razgovaraju i o unapređenju vojne saradnje, koja je učvršćena nedavnom isporukom "migova 29".  

Uz ugovorenu nabavku 30 tenkova T-72 i isto toliko borbenih oklopnih vozila nije isključno da se povede i priča o kupovini protivvazdušnih sistema.  

List navodi da je tokom nedavne posete ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, Beograd iskazao intersovanje za nabavku sistema "Buk M2" i "Pancira", pa bi i to mogla da bude jedna od tema.  

Takođe, pažnju dvojice lidera zaokupiće i energetika, a naročito kapitalni projekat "Turski tok".  

Cevovod je zvanično 4. novembra stigao do turske teritorije i Beograd vidi svoju šansu u drugom kraku, koji bi išao preko Bugarske, Srbije i Mađarske.  

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

korisnik

povezane vesti