separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

vesti

Mladićeva odbrana traži od suda zabranu opstrukcije


Branioci Ratka Mladića zatražili su od Haškog tribunala da hitno izda nalog kojim će zabraniti medicinskom osoblju i Sekretarijatu tog tribunala da vrše dalje opstrukcije u vezi sa javnim podnescima obrane, navodi se u podnesku Mladićevih advokata koji je Tribunal danas objavio.


To, kako navode traže, zbog odlaganja Sekretarijata i medicinskog osoblja da blagovremeno dostave mecinsku dokumentacije o Mladićevom zdravstvenom stanju u proteklih 10 meseci, kao i jer odlažu medicinske posete srpskih lekara koji bi tačno procenili njegovo stanje i dali mišljenje o sposobnosti da učestvuje u procesu.

Takođe, tvrde da Sekretarijat pogrešno predstavlja činjenice, a medicinsko osoblje pritvorske jedinice "prezirivim ponašanjem" teži ometanju medicinskih poseta, čime ugrožava osnovna prava okrivljenog i fer suđenje. 

Ovaj zahtev je podnet sudu u četvrtak, 9. novembra, kada je i Sekretarijat uputio svoj dopis braniocima Mladića da se izjasne kada žele posetu sprskih lekara, koji je takođe Tribunal objavio danas.

Tužilaštvo tribnala usprotivilo se zahtevu Mladićeve odbrane navodeći da je Sekretarijat postupao adekvatno i u skladu sa Direktivom o sudskim spisima. 

Mladićevi branici su prethodno zatražili da se odloži izricanje prvostepene presude Mladiću zakazano za 22. novembar i da se prethodno odluči o njegovoj procesnoj sposobonsti jer tvrde da mu je zdravstveno stanje loše, da je pretrpeo više moždanih udara, a da lekari iz pritvorske jedinice sve to kriju. 

Mladić je bio u višegodišnjem bekstvu do maja 2011. kada je uhapšen u okolini Beograda i izručen Tribunalu od kada je u tamošnjem pritvoru. Optužen je kao vrhovni komadant Vojske RS za zločine nad muslimanima i Hrvatima u BiH od 1992. do 1995. godine.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

korisnik

povezane vesti