AKTUELNO

Predsednica Vlade Ana Brnabić danas je u Oslu, u razgovoru sa direktorkom Konfederacije norveških poslodavaca Kristin Skogen Lund, naglasila da su odlični politički odnosi dve zemlje potencijal za unapređenje ekonomske saradnje.

Konfederacija norveških poslodavaca vodeća je organizacija norveških poslodavaca koja okuplja i male porodične firme i velike multinacionalne kompanije.

U saopštenju se podeća da je kompanija Telenor, sa dve milijarde evra, najveći pojedinačni investitor u Srbiji.

- Naš cilj je da norveškim poslodavcima predstavimo mogućnosti za investiranje u Srbiju, kako bismo povećali ulaganja kompanija iz Norveške u Srbiju - istakla je predsednica Vlade.

Ona je naglasila da su prioriteti u dosadašnjem radu Vlade bile ekonomske reforme, fiskalna konsolidacija i makroekonomska stabilnost.

- Prethodna i ova Vlada postigle su veliki napredak u stabilizaciji ekonomije i pre svega u unapređenju investicione klime, o čemu govore i pokazatelji uglednih međunarodnih institucija - naglasila je Brnabić u razgovoru.

Uporedo sa unapređenjem investicione klime, Vlada Srbije radi na uvođenju elektronske uprave i digitalizciji, kao razvojnoj šansi Srbije, rekla je Brnabićeva i istakla značaj formiranja Kancelarije za IT i eUpravu, koja treba da uvede elektronsku upravu u punom kapacitetu.

Uveden je sistem ePoreza i radi se na uvođenju eKatastra, što sve značajno olakšava proces poslovanja. Vlada Srbije nastavlja sa implementacijom mera koje mogu olakšati poslovanje i privući nove investicije.

- Želimo da sledeće godine organizujemo posetu norveških poslodavaca i potencijalnih investitora Srbiji, kako bismo predstavili mogućnosti za ulaganje i unapredili ekonomsku i privrednu saradnju - naglasila je Ana Brnabić.

U razgovoru sa direktorkom Konfederacije norveških poslodavaca, Kristin Skogen Lund, Brnabić je posebno govorila o reformama obrazovnog sistema u Srbiji, koji treba da podrži usvajanje novih znanja i veština koje će naše mlade generacije spremiti za tržište rada u 21. veku.

- Nova znanja, pre svega u oblasti IT i digitalizacije, neophodni su za ekonomiju koja počiva na inovacijama i znanju, kao i na razvoju preduzetništva - rekla je Brnabić.

Vlada Srbije će nastaviti da unapređuje i zakonodavni okvir, a jedan od prioriteta je i Zakon o alternativnim investicionim fondovima. Podrška inovacijama i start ap kompanijama, kao i kreativnim industrijama - film, muzika, animacije, nalaze se među prioritetima Vlade, navedeno je u saopštenju.

U cilju daljeg unapređenja ekonomske i privredne saradnje dve zemlje, predsednica Vlade i članovi delegacije, sutra će biti gosti na radnom doručku u Konfederaciji norveških poslodavaca, a premijerka će razgovarati i sa predsednikom Telenor Grupe, Sigveom Brekeom.

Deo delegacije Vlade Srbije, koju je predvodio predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, posetila je danas "Innovation Norway", organizaciju norveške Vlade koja se bavi podsticajem inovacijama i preduzetništvu, kao i ?Startup Village? koja okuplja preduzetnike i start ap kompanije.

Organizacija "Innovation Norway" ima eksperte u više od 30 zemalja sveta koji se bave podrškom norveškim kompanijama koje su zainteresovane za ulaganja.

"Innovation Norway" je i kontakt za saradnju sa programom EU za istraživanje i inovacije "Horizont 2020".

Tema sastanka bile su mogućnosti i potencijali za investiranje na tržište Srbije. Bilo je reči i o primeni norveških iskustava u oblasti inovacija u "zelenim" industrijama koje podstiču konkurentnost, inovativnost i preduzetništvo u ovim oblastima, navedeno je u saopštenju.

#Ana Brnabić

#Norveška

'