AKTUELNO

Ministar je prokomentarisao kandidaturu Dragana Đilasa i očekivanja od gradskih izbora koji će biti održani početkom naredne godine.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić prokomentarisao je kandidaturu Dragana Đilasa za gradonačelnika ističući da mu treba postaviti pitanje šta će se dogoditi ako izgubi i hoće li opet nestati kao što je to već bio slučaj.

- Nije ga bilo, grad ga nije interesovao i sada se pojavio i govori da Beograd ide stranputicom. Koga oni sada ubeđuju da će grad normalno funkcionisati ako dođu na vlast? Ovo je pokušaj vraćanja iz mrtvih ostataka i derivata Demokratske stranke, pa i Saše Jankovića koji je sve ove godine bio izbor ove stranke. Pokušavaju da se ujedine sa aspekta borbe protiv Vučića, ali neće imati uspeha - rekao je Dačić.

Foto: TV Pink

On je podsetio da su svi iz opozicije otišli, pa se sada vraćaju i pokušavaju da ponovo dođu na vlast.

- Ni oni jedni drugima ne veruju da je moguće da sednu u fotelje. Ovo je isto kao kada bih se ja kandidovao za gradonačelnika, jer svi znaju da me ta funkcija ne zanima. Beogradske izbore opozicija doživljava kao probu za to koliko ljudi oko sebe mogu da okupe, kako bi potom nastupili na parlamentarnim izborima – kaže ministar.

Kako je istakao, ovo za njih nije borba za Beograd, već za vlast u Srbiji.

Razumem Vučića koji radi za stabilnost Srbije jer nije svima po volji politika koju vodimo i naš odnos prema najaktuelnijim temama. Zato je vrlo važno da je Srbija stabilna, a stabilnost bismo mogli da pokažemo na parlamentarnim izborima, zato od njih ne bih bežao. Da se ja pitam, čak bih i raspisao parlamentarne izbore. Međutim, opozicija i sama zna da im parlamentarni izbori ne odgovaraju, jer nemaju rejting i nemaju nikakav procenat - teško je u praznoj vreći stajati uspravno. Zato žele da gradske pretvore u neko finale Lige šampiona. Oni svakodnevno govore da se Vučić plaši izbora, da se plaši da ih raspiše zbog zapada ili zbog istoka. Izlaze na beogradske izbore, a dosad nisam video da su raspravljali niti o jednoj beogradskoj temi - rekao je Dačić.

Govoreći o naslovima pojedinih medija da Dragan Đilas želi da formira beogradsku policiju, Dačić je podsetio da je već postojala odvojena gradska i vojvođanska policija prema Ustavu iz 1974. godine, a koji je “zakopao narod Srbije”.

Foto: TV Pink

- Srpska policija ne sme da dozvoli da bude razbijena na delove i takve separatističke ideje moraju da se razbiju – rekao je ministar.

Govoreći o zahtevu Zagreba za hapšenjem petorice oficira JNA, od kojih su četvorica srpski, a jedan je hrvatski državljanin, a koji se optužuju da su u oktobru 1991. hteli da ubiju Tuđmana, Dačić kaže da je Hrvatska “ušla u kolo i teško joj je da izađe, odnosno u državi postoji antisrpski aksiom”.

Foto: TV Pink

- Zamislite da imate predsednika, kao što je to bio Tuđman, koji izjavljuje da je presrećan jer mu žena nije Srpkinja. Kakvo to društvo grade? Ako će da nam traže izručenje, možemo da tražimo odštetu za Prvi svetski rat, da donesemo deklaraciju za genocide Hrvatske u Drugom svetskom ratu. Ovo je unutardržavna politička propaganda jer je Hrvatska označena kao agresor u tribunalu – rekao je minsitar.

Kako je istakao, spoljna politika je u Srbiji živa materija, te je podsetio na posetu predsednika Srbije Francuskoj, Kubi, najavio današnji dolazak ministra spoljnih poslova Tunisa, al ii putovanje delegacije Srbije u Rusiju.

- Srbija nastavlja avoju spoljnopolitičku utakmicu, bez narušavanja naših ili bilo čijih interesa i idemo ka EU. Kad je reč o unutrašnjim političkim temama u Srbiji ne bih da poredim, ali moja deca imaju velikog i malog, dosadnog psa koji stalno laje i ujeda dok ga ovaj veliki ne odalami. Hoćete borbu, dobićete je, pa ćemo videti ko će ostati na političkoj sceni – poručio je ministar.

#Beograd

#Ivica Dačić

#Izbori

'