AKTUELNO

- Smeta im što se Beograd gradi. To se njima ne dopada, ali zato im se dopada rekonstrukcija Bulevara kralja Aleksandra, gde je uzeta najskuplja ponuda, u vreme Dragana Đilasa, replika Terazija, koju je vetar oduvao, a koja je građane koštala stotine hiljada evra - navela je predsednica parlamenta Maja Gojković u intervjuu za portal Pink.rs.

Da li ste zadovoljni radom parlamenta u prethodnoj godini, ako se izuzmu nasilni incidenti koje su izazvali pojedini poslanici opozicije?

Godina koja je iza nas bila je politički zahtevna za rad Skupštine, ali sa zadovoljstvom mogu da kažem da je veliki broj poslanika ozbiljno radio na donošenju važnih zakona za građane Srbije, kao i na jačanju međunarodnog ugleda i pozicije naše zemlje, i pored opstrukcije pojedinih poslanika opozicije, verbalnih, a na kraju i fizičkih napada. Suštinski rad Parlamenta često je ostajao u senci tih događanja.

89 zakona i potvrđenih sporazuma

Zato je važno da kažem da je rezultat rada Narodna skupština u 2017. godini 89 zakona i potvrđenih sporazuma, među kojima je svakako najvažniji Zakon o budžetu Republike Srbije za 2018. godinu, usvojen u zakonskom roku i koji sa pratećim zakonima donosi povećanje plata i penzija i privredi rast, kao i veliko povećanje javnih investicija, što je najbolja potvrda uspešnih reformi koje se sprovode.

Doneli smo mnoge važne zakone, kao što je Zakon o finansijskoj podršci porodici, kojim se omogućuje ženama koje se bave poljoprivredom, ženama koje su angažovane van radnog odnosa, na ugovor o delu ili na ugovor o privremeno povremenim poslovima da ostvare pravo na porodiljsko bolovanje. Podsetiću i na Zakon o dualnom obrazovanju, koji će u većoj meri odgovarati potrebama privrede i tržišta rada, a mladima otvoriti veće šanse za zapošljavanje.

Što se tiče međunarodnog plana, imali smo brojne uspešne susrete. U Parlamentu su bili predsednici Nemačkog Bundestaga, oba doma Federalne skupštine Ruske Federacije, Svekineskog narodnog kongresa NR Kine, predsednici parlamenata zemalja regiona i mnogi drugi. Godinu smo završili uspešnom posetom Kini, kada sam sa predsednikom Svekineskog kongresa Džangom Deđijangom, potpisala Protokol o osnivanju parlamentarne komisije, u skladu sa sveobuhvatnim strateškim partnerstvom Srbije i Kine.

Kako ocenjujete rad premijerke Ane Brnabić i da li ste zadovoljni saradnjom sa Vladom Srbije?

Sa predsednicom Vlade Srbije imam odličnu saradnju i imamo redovne kontakte. Što se tiče njenog rada na čelu Vlade Srbije, mislim da je odlično odgovorila funkciji na kojoj se nalazi. Ana je imala podršku Srpske napredne stranke i predsednika Vučića od početka, ali je u delu javnosti dočekana sa dozom rezerve, a moje je mišljenje da je svojim dosadašnjim radom pokazala da je odluka predsednika Vučića da je predloži za predsednicu Vlade bio dobar izbor za Srbiju.

Smišljanje uvreda i laži je politika dela opozicije

Psovke i scene nasilja obeležile su neka od skupštinskih zasedanja. Kako stati na put nasilnom ponašanju u skupštinskim klupama?

Tačno je da su amaterske predstave i skečevi jednog dela opozicije, umesto važnih zakona o kojima smo raspravljali, došli u prvi plan. Građani Srbije su mogli da vide psovke, mnoge uvrede, unošenje kamena, čupanje mikrofona, pa sve do nasilnog upada Boška Obradovića u moj kabinet i fizičkog napada na predsednika Administrativnog odbora Aleksandra Martinovića.

Ne može se više govoriti o nekom izolovanom incidentu, već je to učestalo nasilno ponašanje jedne grupe poslanika, pre svega poslaničke grupe Dveri, uz prećutno odobravanje ili aplauze DS i DJB. To pokazuje da opozicija nema nikakve argumente, niti ideju kako bi nešto bolje uradili. Kada bi imali ikakav politički program, kada bi građani Srbije mogli da čuju od njih stavove o važnim političkim pitanjima, i sednice Parlamenta bi izgledale drugačije. Ovako, njihovo delovanje u Skupštini se svodi na vređanje predsednika Parlamenta i predsedavajućih, smišljanje najgorih uvreda i laži o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. To je sva njihova politika.

Zadobili ste povredu u incidentu sa poslanicima Dveri. Šta vam je teže palo – modrica ili laži koje su posle toga usledile? Kako na to gledate iz ugla jedne žene?

Dveri su pokazale svoje pravo lice i nisam ja prva, ni jedina žena koja je bila žrtva njihovog napada. Podsetiću vas kako su zavrtali ruku članici Republičke izborne komisije, kako su ispred Televizije Pink napali novinarke Gordanu Uzelac i Maru Dragović. To su isti oni koji su govorili kako se tobože zalažu za porodične vrednosti, a pokazali su kako oni vide te vrednosti.

Međutim, poražavajuće je zatvaranje očiju dela javnosti i opozicije pred tim nasiljem, a na ćutanje mogu samo da gledam kao na odobravanje takvog nasilničkog ponašanja. Posebno su licemerni komentari "ako se uopšte i desilo" koje je dolazilo čak i od pojedinih žena, poslanica opozicije.

Foto: Tanjug

Mislite li da su mogući vanredni parlamentarni izbori u 2018. i da li za to ima razloga?

Srpska napredna stranka je donela odluku o izborima na stranačkim organima i nakon toga nismo više razgovarali o toj temi. Bilo je argumenata "za" i "protiv", a prevagnuo je stav predsednika Vučića da su interesi Srbije na prvom mestu i da je bolje da imamo samo izbore za Skupštinu Beograda. U Skupštini Srbije nije uvek laka situacija, ali i pored toga donosimo važne zakone i imamo većinu koja podržava Vladu Srbije.

Da li je odlučeno ko će biti kandidat vladajuće koalicije na izborima u Beogradu? Da li opozicija ima dovoljno dobar program koji bi mogao poljuljati vadajući koaliciju u Beogradu?

O tome ko će činiti tim za Beograd razgovaraće se u okviru gradskog odbora, kao i na Predsedništvu stranke kada bude došlo vreme, jer izbori još uvek nisu raspisani. Iako nisam iz Beograda, kao neko ko živi i radi u ovom gradu primećujem da je Beograd postao svetska metropola i da su rezultati gradske vlasti zaista veliki.

Činjenica je da je Beograd krajem 2013. godine imao praznu kasu, dok su za prethodne tri i po godine javne finansije dovedene u red i da je smanjen dug Beograda, a da su istovremeno asfaltirane brojne saobraćajnice, rekonstruisane i uređene mnoge ulice, da se ulaže u novu vodovodnu, kanalizacionu i toplovodnu mrežu, obnavljaju gradske pijace, fasade, parkovi i trgovi.

Znam da svi ti rezultati frustriraju razne ogranke Demokratske stranke, ali ne mogu da zabrane Srpskoj naprednoj stranci da govori o tome i ne mogu da zabrane građanima Beograda da to prepoznaju. Mi sada vidimo da se upravo ti razni delovi DS ujedinjuju oko Đilasa, valjda da nastave tamo gde su stali sa upropaštavanjem Beograda.

Smeta im što se Beograd gradi. To se njima ne dopada, ali zato im se dopada rekonstrukcija Bulevara kralja Aleksandra, gde je uzeta najskuplja ponuda, u vreme Dragana Đilasa, replika Terazija, koju je vetar oduvao, a koja je građane koštala stotine hiljada evra.

Sve više ljudi napušta Pokret slobodnih građana. Zbog čega je taj pokret, izenada, odlučio da pruži podršku kandidaturi Dragana Đilasa za gradonačelnika Beograda?

Beograd i Beograđani su na svojoj koži osetili kako Demokratska stranka i razni bivši i sadašnji predsednici i funkcioneri Đilas, Šapić i Šutanovac brinu o njima. Jedina ideja oko koje se sada okupljaju Janković, Đilas, Jeremić i svi drugi jeste da ponovo dođu u priliku da se bave svojim ličnim interesima i da ponovo zaduže Beograd, na štetu građana Beograda.

Sa druge strane, tim gradonačelnika Siniše Malog ostvario je brojne rezultate, stotine renoviranih fasada, obnovljene bulevare, nove parkove i trgove, sve ono što Beograd čini evropskom i svetskom metropolom.

Zato će Beograđani na izborima odlučiti da li žele moderan Beograd, grad kranova, novih fasada, u koji dolaze investitori i u kom se stopa nezaposlenosti smanjuje, ili povratak u neka prošla vremena kada su korupcija, kriminal i neodgovornost bili karakteristika vlasti u Beogradu

Foto: Tanjug

Posvetite se porodici i prijateljima

Svim čitaocima vašeg portala u 2018. godini želim mnogo zdravlja, sreće i uspeha na ličnom i profesionalnom planu. Želim im da u ovoj godini zaborave na izgovore savremenog sveta da nikada nemamo dovoljno slobodnog vremena i potrude se da se više posvete porodici i prijateljima.

#Maja Gojković

#Opozicija

#Skupština Srbije

'