AKTUELNO

Aleksandar Vučić juče je boravio na Kosovu i Metohiji gde je više od šest sati proveo u razgovoru sa građanima. On im je uputio poruke mira i ulio nadu da će situacija popraviti i da neće morati da brinu za svoju bezbednost.

Urednik političke rubrike dnevnog lista Politika Bojan Bilbija rekao je da je poseta predsednika Srbije Kosovu i Metohiji izuzetno važna i da je nažalost trebalo da se desi jedna velika tragedija, da bismo shvatili šta se dešava.

- Kroz razgovor sa narodom postali smo svesni koliko država čini za građane KiM. Oni ne bi mogli da opstanu bez pomoći. Država ne može svima da pomogne, ali bilo je važno da se ovo čuje i da svako zna pod kolikim pritiskom građani žive - kaže Bilbija.

Foto: TV Pink

Milan Lađević, glavni i odgovorni urednik Srpskog telegrafa ističe da građani shvataju da država ne može u svemu da im pomogne, ali da znaju da se određena sredstva odvajaju za njih.

- Poseta dolazi nakon strašnog i tragičnog događaja. Narod je doživeo golgotu, ali je posetom pokazano da je Srbija i dalje uz njih. Vučić je došao u rizičnu posetu i to jasno govori o njegovom hrabrom i odgovornom potezu. Licemerje je ogromno, jer čujem da su ga neki optuživali što to uopšte radi - podseća Lađević.

Foto: TV Pink

On podseća i na intervju Đilasa u kojem je sam rekao jednom građaninu da neće razgovarati sa njim o njegovom problemu.

- Jasno je da niko ne može da primi milion i po stanovnika, ali dosta je i nekoliko primera da se shvati šta su osnovni problemi građana - ističe Lađević.

Situacija na Kosovu je komplikovana, posebno ako govorimo o bezbednosti, kaže Zoran Dragišić sa Fakulteta bezbednosti. Vremna je bilo malo da se poseta dobro isplanira i pripremi.

- Hvala Bogu, sve je prošlo bez incidenata, a prema mom mišljenju, najjača poruka je da će se, umesto ispaljivanja metaka, raditi na unapređenju uslova života na KiM - kaže Dragišić, dodajući da je dokazano da je Srbija strana kojoj se može verovati.

Važno je, kako smatra, da je ustanovljeno koji su najveći problemi građana na KiM i da su poslate poruke mira prema Albancima i izražena nada za bolji život građana Srbije.

- Scenario proterivanja Srba je u ovom trenutku nerealan, jer naša zemlja ima jak kapacitet da ospori ovakve ideje - kaže Dragišić.

Foto: TV Pink

Marketinški stručnjak Nebojša Krstić kaže da je bilo razloga da Vučić ne ode na KiM, a razlozi su pre svega bezbednosni. Ipak, kako ističe, predsednik je vrlo tvrdoglav.

- Vučić je otišao sa sinom kojeg retko viđamo u javnosti. Sama ova činjenica ohrabrila je mnoge. Predsednik je otišao da ga ljudi čuju, a i da on čuje njih. Poruke su mnoge i o njima se može razmišljati danima. Oni koji su za zamrznuti konflikt, bolje bi im bilo da su juče gledali Pink i šta se dešava na KiM, jer Vučić je predsednik tim ljudima i ljudska mu je obaveza da porazgovara sa njima, da ohrabri institucije koje treba da obave svoj posao, ili čak da smeni one koji taj posao ne rade kako treba - kaže Krstić.

Foto: TV Pink

Kriminolog Zlatko Nikolić ističe da Kosovo spada u sive zone za koncentraciju kriminala, koji narasta od najsitnijeg u koji se ulazi radi preživljavanja.

- Ubistvo Olivera Ivanovića nije uradio kriminalac, već je urađeno da izgleda tako. Gađao je koncentrisano, iz čega se vidi profesionalni rukopis, pečat. Njega je neko poslao, imao je logistiku i izvukao se. Siguran sam i da ga neće naći. Ovo podseća na ubistva 90-ih, što mi se ne dopada, jer liči kao da se ruši stub po stub kako bi se došlo do potpune destabilizacije - kaže Nikolić.

Foto: TV Pink

Kada je reč o paljenju automobila, to nije ništa novo, a podseća na pečat kriminalaca. Automobil se pali kako bi se prikrili tragovi.

Advokat Dragan Palibrk rekao je da je na njega najjači utisak tokom Vučićeve poseta ostavila žena koja ne sme da progovori kako ne bi shvatili da je Srpkinja.

Foto: TV Pink

- Zamislite taj život?! To je ono što me najviše boli - kaže Palibrk.

Žena koja se krije u autobusu je primer stukturnog nasilja i rasističkog odnosa prema Srbima, istakao je Dragišić.

- Međunarodna zajednica može da smanji pritisak za neke druge stvari, ali kada je reč o strukturnom nasilju, teško će se rešiti i to je jedan mač koji visi nad glavom Srba - kaže Dragišić.

#Albanija

#Aleksandar Vučić

#Kosovo

#Poseta

'