AKTUELNO

Ona kaže da je predsednik Aleksandar Vučić u subotu uputio poruke različitim akterim, a pre svega Srbima na Kosmetu kojima je poručeno da je Srbija uz njih, spremna da pomogne njihov opstanak, ali i njihovu bezbenost.

Nakon posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića, na Kosovu i Metohiji se već oseća jedna vrsta "relaksacije" posle velikog uznemirenja koje je nastalo zbog ubistva Olivera Ivanovića, izjavila je danas direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović.

Prema njenim rečima, čini se da će period koji sledi doneti nastavak pregovaračkog procesa i pokušaja da se odnosi između Beograda i Prištine urede na način koji bi omogućio "normalno funkcionisanje Srba na Kosovu".

Ona kaže da je predsednik Aleksandar Vučić u subotu uputio poruke različitim akterim, a pre svega Srbima na Kosmetu kojima je poručeno da je Srbija uz njih, spremna da pomogne njihov opstanak, ali i njihovu bezbenost.

Govoreći o Oliveru Ivanoviću, Joksimovićeva kaže da je reč o jednom odmerenom i umerenom političaru, čija je uloga na Kosovu bila značajna, jer je otišao veliki borac za mir, pravdu i pomirenje između Srba i Albanaca.

Upitana od koga zavisi da li će situacija na KiM krenuti ka smirivanju ili ka destabilizaciji, Joksimovićeva odgovara da pitanje stabilizacije zavisi od svih faktora, kako od Beograda, tako i od Prištine, ali i međunarodne zajednice.

Ona je dodala da su pored poruka upućenih Srbima, izuzetno važne i one koje su bile upućene Albancima - poruke mira i želja Srbije da razgovara o normalizaciji odnosa.

- Srbija čini dalje korake da se ovo teško pitanje u regionu razreši na najbolji mogući načini koje je u interesu svih aktera, a pre svega u interesu Srba i njihove bezbednosti na Kosovu - smatra direktorka Centra.

Govoreći o Oliveru Ivanoviću, Joksimović kaže da je reč o jednom odmerenom i umerenom političaru, čija je uloga na Kosovu bila značajna, jer je otišao veliki borac za mir, pravdu i pomirenje između Srba i Albanaca.

Prema njenim rečima, ni region nije bez izazova. Najveći je, čini se, pronalaž rešenja za naziv Makedonije.

- Makedonija je prošla kroz ozbiljnu političku krizu prošle godine koja je rezrešena formiranjem vlade. Problemi koji su pred njom nisu zanemarljivi, tu pre svega vidim pitanje imena, a to je problem koji je na stolu vec 25 godina, a koji blokira Makedoniju u evropskim i evroatlantskim inegracijama. Odredene institucije u Grčkoj se javljaju i negoduju ali očekujem da će međunarodna zajednica izvršiti pritisak na sve aktere da se do rešenja dode - rekla je Joksimovićeva.

Istovremeno, Stejt department je objavio upozorenje na moguće terorističke napade u Bosni i Hercegovini.

- Moramo imati u vidu da statistika kaže da je po glavi stanovnika iz BiH i Kosova otišo najveći broj ljudi da se pridruži Islamskoj državi i da će se oni u nekom trenutku vraćati. Ali smatram da je ovo ipak region koji je manje ugrožen od drugih evropskiuh centara - zaključila je predsednica Centra za spoljnu politku.

Pročitajte još: PREDSEDNIK VUČIĆ U LAPLJEM SELU NAKON ŠEST SATI RAZGOVARA SA GRAĐANIMA KOSMETA: Ostanite hrabri i jaki! Borite se za svoju zemlju i za svoj narod! (FOTO+VIDEO)

#Aleksandar Vučić

#Aleksandra Joksimović

#Kosovo

#Poseta

'