AKTUELNO

Premijerka je kazala da je saradnja Mađarske i Srbije danas produbljeno kroz deset sporazuma koji su potpisani u Budimpešti.

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da je četvrta zajednička sednica vlada Mađarske i Srbije u Budimpešti bila uspešna, što se oslikava i kroz deset potpisanih sporazuma, te dodala da je predložila da se iduća zajednička sednica održi još pre kraja ove godine u našoj zemlji.

- Sada posle četiri zajedničkih sednica vlade dve zemlje imamo projekate koji su u potpunosti implementirani, koje primenjujemo i koje tek planiramo - objasnila je ona.

Brnabić je istakla da je važno da je Mađarska veliki prijatelj Srbije, a da su naši odnosi potpuno izmenjeni najbolji pokazatelj je podrška Budimpešte našim evropskim integracijama.

- Mađarska je od samog početka bila veliki pobornik Srbije u Briselu, pomažu nam i na tehničkom nivou i u samom otvaranju poglavlja - rekla je ona.

Ocenila je da je dobro što je i sa novom Vladom Srbije nastavljena saradnja.

Foto: Tanjug

Prenela je da je danas razgovarala sa premijerom Viktorom Orbanom i o tome da već pre kraja ove godine bude održana još jedna zajednička sednica vlada, ovaj put u Srbiji.

- Nakon četiri sednice vlade imamo odličnu komunikaciju i mnogo lakše sve ide. Znamo koji su nam prioriteti i očekujem još više uspeha u budućnosti - istakla je Brnabić.

Ukazala je da je sa Orbanom, pre zajedničke sednice dve vlade razgovarala i oko diversifikacije izvora gasa.

- Mađarška ima jednu pametnu, dobro osmišljenu strategiju i sa Rumunijom razmišlja o dodatnim izvorima gasa iz te zemlje. Ono što je za Srbiju važno kao ozbiljnu zemlju, realno je “diversifikacija, diversifikacija, diversfikacija”. Moramo da uradimo nešto što će nama doneti dodatnu energetsku sigurnost i nezavisnost, a to je za nas gasni interkonektor sa Bugarskom, ali i dodatni kapaciteti prema Mađarskoj - kazala je ona dodajući da je to jedini način da povećamo našu energetsku sigurnost.

Sa Mađarskom, prema njenim rečima, radimo i u pravljenju zajedničkog energetskog tržišta, zajedničke berze.

Vezano za najavljena ulaganja Mađarske u Vojvodini Brnabić je objasnila da će to ići preko mađarske eksport-import banke i OTP banke, te dodala da je sa premijerom Orbanom razgovarala i o većim ulaganjima i u drugim delovima Srbije.

Ukazala je da u Mađarskoj Srbija ima iskrenog prijatelja i dobrog partnera, te navela da se saradnja ne odvija samo preko političkog, infrastrukturnog i ekonomskog povezivanja, već i kulture, s čim u vezi je najavila da će Srbija biti počasni gost Sajma knjiga u Budimpešti.

Pročitajte još: Stefanović i mađarski kolega potpisali sporazum o otvaranju dva nova granična prelaza! (FOTO)

#Ana Brnabić

#Mađarska

#Viktor Orban

#Vlada Srbije

'