separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

vesti

HISTERIJA MRŽNJE I LAVINA UVREDA: U Hrvatskoj ne prestaje kampanja protiv Vučićeve posete!


I dalje se iznova nalaze novi argumenti zašto predsednika Srbije nije trebalo pozvati u posetu, a ključno pitanje je, sudeći po pojedinim medijima, kakav će biti odziv najavljenom protestu udovica i veterana poslednjeg rata.


Kampanja u hrvatskoj političkoj i drugoj javnosti protiv sprskog predsednika Aleksandra Vučića ne smiruje se već nekoliko dana, najglasnija je opozicija, a trude se da ne zaostanu ni predstavnici vladajuće HDZ.

Tri dana uoči Vučićevog dolaska i dalje se iznova nalaze novi argumenti zašto predsednika Srbije nije trebalo pozvati u posetu, a ključno pitanje, sudeći po pojedinim medijima, nije da li će biti rešeno bar neko od otvorenih pitanja između dve zemlje, već kakav će biti odziv najavljenom protestu udovica i veterana poslednjeg rata.

Da li je sada pravi trenutak za realizaciju posete šefa srpske države, s obzirom na to da je Srbija nedavno u sedištu UN otvorila izložbu o Jasenovcu - takođe se "visoko kotira" među pitanjima kojima se pridaje značaj.

Medije zanima i da li srpskog predsednika "smatraju četnikom".

Autor: Index.hr

Odgovori su manje ili više "sofisticirani", ali i nedvosmisleni - srpski predsednik nije dobrodošao, a ako baš i mora da dođe - najpre treba da se izvinjava, sada zbog odjednom "oživljenog" snimka njegovog govora u Glini 1995. godine.

Gotovo nijedan medij, osim izuzetaka, poput riječkog Novog lista, ni ne pomišlja da političarima i građanima postavi pitanje šta će dobro doneti ova poseta, s obzirom na to da su odnosi dve susedne države na najnižoj tački od poslednjeg rata.

U javnosti nema mesta ni za izjave onih građana za koje je predsednica Kolinda Grabar Kitarović rekla da se javljaju njenom kabinetu i daju podršku odluci da predsednika Srbije pozove u posetu Zagrebu.

Umesto toga, bombastično se najavljuje protest udovica i udruženja veterana, iako ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović tvrdi da policija o tome nema informaciju, te da je svaki protest potrebno prijaviti.

Poslanik vladajućeg HDZ Josip Đakić je potvrdio danas u Saboru da će Zajednica županijskih udruženja i članova hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR) podržati proteste povodom najavljene Vučićeve posete. Protest će, kaže on, biti organizovan, jer srpske vlasti nisu ispunile kriterijume i merila koja su sa Srbijom dogovorena u predpristupnim pregovorima Srbije i EU.

Za zastupnika Bojana Glavaševića Vučićev dolazak je "apsolutno neprihvatljiv".

Za Net.hr zastupnik HDZ Domagoj Hajduković kaže da Vučićevo izvinjenje ne bi bilo na odmet, kako kaže, "radi uloge u ratu koju je imao", i još - da izvinjenje ne bi trebalo "da bude formalno, već iskreno".

Izvinjenje bi, kako se navodi, rado čuli i u opozicionom Živom zidu, zbog Vučićevih izjava, ali i zbog, kako kažu, politike Srbije koja se ne ograđuje od četništva čija ikonografija je neretko viđena u poslednje vreme i u Srbiji, ali i Hrvatskoj. I oni kao i SDP smatraju da nekih posebnih pomaka u razgovorima neće biti.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti