AKTUELNO

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas da je neprijatno iznenađena izjavom predsednika Slovenije Boruta Pahora, da će pokušati da utiče da pet članica EU koje nisu priznale Kosovo to učine, te ocenila da ona nije u skladu sa dobrim i prijateljskim odnosima sa Slovenijom.

O tome, istakla je, nije bilo reči tokom nedavno održanog sastanka koji je, kako je rekla, bio dug i otvoren.

- Na tom sastanku ja sam uputila molbu da oni kao zemlja koja je priznala jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova utiču na Prištinu da poštuje sporazume koje je ispregovarala i potpisala - rekla je Brnabić novinarima.

Premijerka je pozdravila to što su oni, kako je rekla, pozvali Prištinu da implementira briselski sporazum, sa naglaskom na konačnom formiranju Zajednice srpskih opština.

- Mi trenutno imamo jako prijateljske odnose sa Slovenijom, a ta izjava nije u duhu prijateljskih odnosa sa Srbijom i veoma sam neprijatno iznenađena - jasna je bila Brnabić.

Ona je rekla da bi trebalo o tome da razgovara sa predsednikom Vlade Slovenije Mirom Cerarom i istakla da takve izjave ne doprinose saradnji, regionalnom poverenju, te da ne vidi nikakav razlog da se Slovenija u to meša.

Mediji slobodni u Srbiji, institucije ozbiljno rade posao

Premijerka Srbijekomentarisala je slučaj belgijskog novinara Filipa Bertinšana, kome, kako su saopštili "Reporteri bez granica" preti proterivanje iz Srbije iz bezbednosnih razloga i istakla da još nema dovoljno nformacija o tome, ali da stoji iza toga da su mediji u Srbiji slobodni. - Ako postoji takva indicija, sigurna sam da je bazirana na činjenicama i mislim da Srbija ima ozbiljne institucije i nadam se da svaka radi svoj posao - rekla je Brnabić novinarima, uz napomenu da se sa tim slučajem upoznala jutros iz medija. Belgijski novinar je, kako su danas saopštili "Reporteri bez granica" na meti pretnji proterivanjem iz Srbije pod obražloženjem da predstavlja "pretnju javnom redu i nacionalnoj sigurnosti".

#Ana Brnabić

#Slovenija

'