AKTUELNO

Komentarišući dolazak šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova u Beograd, povodom obeležavanja 180 godina diplomatskih odnosa Srbije i Rusije, on je rekao da je Rusija uvek bila uz Srbiju u teškim trenucima i da to i danas čini.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović izjavio je danas da je sutrašnja poseta šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Beogradu veoma važna jer, kako je istakao, pokazuje da je Rusija uvek bila uz Srbiju, kojoj i danas pruža apsolutnu podršku oko pitanja Kosova.

Popović je izjavio da Srbija usklađuje svoju međunarodnu politiku sa EU, ali da nikada neće uvesti sankcije Rusiji i da to nijedna vlada ne bi uradila.

- Srbija usklađuje svoju međunarodnu politiku sa EU u 99 odsto odnosa, ali što se tiče Rušije vrlo je jasan stav predsednika Srbije Aleksandra Vučića i cele Vlade Srbije da nikada nećemo uvesti sankcije Rusiji. To ne bi bile sankcije Rusima, već nama samima. Nikada nijedna vlada u Srbiji ne bi uvela sankcije Rusiji - rekao je Popović.

Komentarišući dolazak šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova u Beograd, povodom obeležavanja 180 godina diplomatskih odnosa Srbije i Rusije, on je rekao da je Rusija uvek bila uz Srbiju u teškim trenucima i da to i danas čini.

- Rusija podržva politiku Srbije prema KiM i dijalog koji vodimo, ali podržava i Rezoluciju 1244. Rusija je uvek bila uz Srbiju po pitanju Kosova - naglasio je Popović.

Na sve učestalije pritiske sa zapada na Srbiju da prihvati nezavisnost Kosova, on kaže da Rusija najbolje zna do čega ti pritisci mogu da dovedu jer su, kako je rekao, uspeli da posvađaju dva bratska naroda Ruse i Ukrajince.

- Ista ruka vrši pritisak na Srbiju da odustala od onog što je njeno, to je naše Kosovo. Srbija je otvorena za svaki dijalog sa Albancima, to je pokazala u Briselskom procesu, da Albanci dobiju najveću moguću autonomiju na svetu, ali u okviru Ustava i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN - naglasio je Popović.

Upitan da prokomentariše izjave koje stižu iz Slovenije da će i oni pokušati da ubede zemlje članice EU koje nisu priznale Kosovo da to učine, on je rekao da to pokušavaju neuspešno već 18 godina.

- Posle stava Španije, gde kažu da Kosovo vide kao region Srbije, to otvora ogroman manevarski prostor za našu vladu i predsednika Vučića, koji sve čine da u dijalogu dođu do rešenja koje je prihvatljivo i za Srbe i Albance - pojasnio je Popović.

Govoreći o trgovinskoj razmeni sa Rusijom, on je rekao da je zajednički obrt danas oko 2,5 milijardui dolara, ali da je potencijal mnogo veći.

On je dodao da se čini sve da to bude bolje i da se očekuje rast izvoza do 20 odsto, a da nosioci tog procesa treba da budu mala i srednja preduzeća.

#Nenad Popović

#Poseta

#Rusija

#Sergej Lavrov

'