AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se nakon sastanka sa kolegom Klausom Vernerom Johanisom zahvalio Rumuniji na želji da se postigne kompromisno rešenje po pitanju Kosova i Metohije.

- Srbiju i Rumuniju vezuje tradiocionalno prijateljstvo. Retki su narodi u regionu sa kojima nismo ratovali ili se sukobljavali, Rumunija je svetao primer iz naše istorije, istorije čitavog Balkana. ne može se živeti od prošlosti i zato smo danas govorili o budućnosti - rekao je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji.

- Zahvalan sam Rumuniji na podršci koju Srbiji pruža na evropskom putu, zahvalan sam na želju da se postigne kompromisno rešenje po pitanju Kosova i Metohije i činjenici da Rumunija nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Za nas je to veliki problem, ali ćemo dati sve od sebe da nađemo kompromisno rešenje. Za kompromisno rešenje potrebno je da obe strane odustanu od svojih makimalističkih zahteva i nadamo se da ćemo do takvog rešenja doći - naveo je Vučić.

Kako je dodao, nada se da će Rumunija tokom predsedavanja EU u prvoj polovini 2019. zadržati visoko na listi prioriteta članstvo zemčlaja zapadnog Balkana pre sgea Srbije u EU.

Kako je dodao, jedna od tema razgovora je bio položaj manjina u Rumuniji i Srbiji.

- Razgovarali smo i o tome kako da dalje unapređujemo našu ekonomsku saradnju. U poslednjih pet godina trgovinska razmena je gotovo udvostručena,Rumunija postaje sve začajniji partner Srbije u različitim segmentima - dodao je predsednik Srbije.

On je primetio da je u prošloj godini broj turista iz Rumunije u Srbiji porastao za gotovo 26 odsto id a sve veći broj Srba ide u Rumuniju.

Izrazio je nadu da će sastanak doneti dobre rezultate u saradnji srpskog i rumunskog naroda.

Foto: Tanjug

- Zamolio sam Klausa Johanesa, pošto je on ne samo predsednik zemlje koja je najveća u našem region, već je i čovek od izuzetnog ugleda u EU, upoznao sam ga sa sadržajem razgovora sa Angelom Merkel pre nekoliko dana, govorili smo o svemu što je važno za pronalaženje kompromisa sa Albancima na KiM, zamolio sam ga imajući u vidu da je Rumunija jedna od pet zemlja u EU koje nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova iz tog neutralnog i drugačijeg ugla pomognu svojim autoritetom i ugledom da do kompromisnog rešenja dođemo - rekao je predsednik Srbije.

Kako je dodao predsednika Rumunije je zamilio za njegovu ličnu, ali i podršku Rumunije naporima Srbije da se dođe do rešenja dođe kompromisom.

- To znači da ne može da se dogodi da jednu dobiju sve, a drugi izgube sve. Već da i jedni i drugi moramo biti pomalo nezadovoljni da bi to bilo rešenje koje bi bilo jedino fer i pravično - istakao je Vučić.

Vučić je istakao da je Rumunija u Srbiji uvek imala i da će uvek imati prijatelja.

- Važno je da napredujemo u svim našim odnosima i da rešavamo problem gde ih ima, jer želimo da naši rumunski partneri budu zadovoljni - istakao je Vučić.

Johanis: Neophodno fer i održivo rešenje za Kosovo

Rešenje za Kosovo mora biti fer i održivo, poručio je danas predsednik Rumunije Klaus Johanis i potvrdio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću spremnost da se aktivno uključi u rešavanje tog problema i razgovara sa političarima širom sveta o tom pitanju.

Johanis je istakao da je neophodno naći rešenje za Kosovo, da je jasno da nema integracije u EU pre rešenja tog pitanja.

- Za ovaj problem mora biti nađeno rešenje, koje po mom mišljenju, mora biti solucija koja je prihvatljiva za sve uključene strane -  poručio je on i dodao, mora biti fer, doći iznutra i mora biti podržano od svih aktera, a tako i međuanrodnih. Rumunski predsednik ocenio je da će rešenje kosovskog pitanja predstavljati ogroman korak u evropskom smeru za celokupno područje Zapadnog Balkana.

- Kosovo je komplikovano pitanje i verujem da će rešenje kosovskog pitanja predstavljati ogroman korak u evropskom smeru za celokupno područje Zapadnog Balkana. Mi smo voljni da se uključimo u pronalaženje dobrih rešenja za celokupno područje - kazao je Johanis. - To je solucija koje je vitalno važan za ceo region, ne samo za Srbiju, građane Kosova, i druge zainteresovane međunarodne partnere. Ssto je pre moguće naći rešenje, to je bolje - kazao je on.

Johanis je preneo Vučiću da želi da bude deo diskusije o rešenju Kosova. ?Spreman sam da budem uključen i razgovaram sa političarima širom sveta o tom pitanju?, podvukao je on.

- Ako rešenje ne bude fer, prihvatljivo i i podržano, ono neće biti soluacija. Bez rešenja koje bi zadovoljilo sve strane ono ne može biti održivo, a bez održivog rešenja ništa nećemo rešiti - zaključio je Johanis.

Foto: Tanjug

Vučić se upisao u Knjigu gostiju rumunskog parlamenta

Predsednik Srbije upisao se u Knjigu počasnih gostiju rumunskog parlamenta. Predsednik Srbije, koji boravi u jednodnevnoj poseti Bukureštu, sastao se sa predsednikom Predstavničkog doma parlamenta Livijom Dragneom, nakon što je razgovarao i sa predsednikom Senata parlamenta Kalinom Popeskuom Tarićanuom. Šef srpske države, sa predsednicima oba doma rumunskog parlamenta, obišao je zdanje skupštine. Predsednik Srbije prethodno se sastao sa predsednikom Rumunije Klausom Johanisom, a održali su i zajedničku konferenciju za medije na kojoj su istakli prijateljske odnose dve zemlje. Vučić se zatim sastao i sa premijerkom Rumunije Vjorikom Danćilom koja je u njegovu čast priredila radni ručak, a teme razgovora su bile evropske integracije, ekonomska saradnja i bilateralni odnosi. Na kraju jednodnevne posete predsednik Srbije će položiti venac na Spomenik neznanom junaku.

Foto: Tanjug

Vučić sa premijerkom Rumunije: Neophodno raditi na otvaranju graničnih prelaza

Predsednik Srbije sastao se danas u Bukureštu sa predsednicom Vlade Rumunije Vjorikom Danćilom sa kojom je razgovarao o evropskim integracijama, ekonomskoj saradnji i bilateralnim odnosima.

Predsednik Vučić izrazio je zadovoljstvo zbog tradicionalno dobrih odnosa dve države koje predstavljaju model dobrosusedstva u regionu i zahvalio na kontinuiranoj podršci Rumunije u pogledu članstva Srbije u EU. On je naglasio da Srbija izuzetno ceni principijelni stav Rumunije o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Predsednik Vučić istakao je da je srpska strana zainteresovana za dalje intenziviranje ekonomske saradnje i naglasio da Srbija veoma ceni to što je Rumunija smatra najvažnijim ekonomskim partnerom u regionu.

On je rekao da robna razmena između dve zemlje kontinuirano raste i da postoji prostor za unapređenje saradnje u automobilskoj, hemijskoj i građevinskoj industriji.

Dvoje sagovornika konstatovali su da je neophodno raditi na otvaranju graničnih prelaza i rekonstrukciji i modernizaciji železničke infrastrukture Beograd - Temišvar - Evropski pravac, kao i izgradnji autoputa Beograd - Temišvar.

Tema razgovora bio je i položaj nacionalnih manjina u obe države.

Vučić dočekan uz sve državne počasti

Foto: Pink.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Bukurešt u zvaničnu posetu Rumuniji. Predsednika Vučića uz sve državne počasti dočekao je kolega Klaus Verner Johanis.

Foto: Pink.rs

Nakon svečanog dočeka i upisivanja u Knjigu počasnih gostiju, počeo je sastanak Vučića i Johanisa u palati Kotroceni.

Foto: Pink.rs

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Bukureštu sa predsednikom Senata Parlamenta Rumunije Kalinom Popeskuom Tarićeanuom, kome se zahvalio za podršku Rumunije na evropskom putu Srbije.

On je tokom razgovora naglasio vaznost ekonomske saradnje dve zemlje ipozdravio povećanje trgovinske razmene, kao i povećanje broja rumunskihturista u Srbiji.

Predsednik Vučić istakao je da su prava rumunske manjine u Srbijizagarantovana, da je danas na sednici Vlade imenovan koopredsednik u Međuvladinoj mešovitoj komisiji za nacionalne manjine i naglasio da nepostoje prepreke za poboljšanje situacije za medije na rumunskom jeziku.

On je naglasio da su nacionalne manjine most koji spaja, a ne razdvajasusedne države i narode, te da je položaj nacionalnih manjina u Srbiji regulisan po najvišim evropskim standardima. Predsednik Vučić jeizrazio zadovoljstvo jačanjem saradnje Parlamenata Srbije i Rumunije. Dvojica sagovornika konstatovala su da je ekonomska saradnja dve zemljeveoma napredovala, naročito u oblasti energetike.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Bukureštu i sa predsednikom Predstavničkog doma Parlamenta Rumunije Livijuom Dragneom sa kojim je razgovarao o bilateralnoj saradnji,situaciji u regionu i evropskim integracijama Srbije.

Foto: Tanjug

Predsednik Vučić istakao je da su Srbija i Rumunija prijateljske zemlje ida Srbija i u budućnosti očekuje podršku Rumunije na svom evropskom putu. On je istakao da su glavne teme za dve zemlje rešavanje problema KiM i podrška Rumunije po tom pitanju, izgradnja autoputa Temišvar - Beograd istanje nacionalnih manjina. Tokom sastanka naglašena je neophodnost jačanja interparlamentarne saradnje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je danas u Bukureštu venac na Spomenik neznanom junaku. Vučić, koji boravi u jednodnevnoj poseti Bukureštu, upisao se potom i u Knjigu počasnih gostiju.

Predsednik Srbije sastao se danas sa predsednikom Rumunije Klausom Johanisom, a na zajedničkoj konferenciji za štampu oni su istakli prijateljske odnose dve zemlje.

Vučić se zatim sastao i sa premijerkom Rumunije Vjorikom Danćilom koja je u njegovu čast priredila radni ručak, a teme razgovora su bile evropske integracije, ekonomska saradnja i bilateralni odnosi.

Foto: Tanjug

Takođe je razgovarao i sa predsednikom Predstavničkog doma parlamenta Livijom Dragneom i predsednikom Senata parlamenta Kalinom Popeskuom Tarićanuom.

Jednodnevnu zvaničnu posetu Rumuniji predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je završio na večeri koju je u njegovu čast priredio Klaus Johanis.

Foto: Tanjug

Za tu je priliku iz muzeja u Bukureštu donet mač koji je svojevremeno jednom rumunskom plemiću poklonio knez Miloš Obrenović.

Vučić je u obraćanju tokom večere rekao da i taj mač pokazuje kakvo je prijateljstvo između dve zemlje.

- Ova sablja pokazuje koliko je dobro i dugotrajno naše prijateljstvo - rekao je srpski predsednik.

Sablju je, inače, 1863. godine, knez Mihailo Obrenović poklonio plemiću Aleksandru Joanu Kuzi u znak zahvalnosti za pomoć prilikom prebacivanja oružja iz Rusije u Srbiju.

Sablju je, inače, 1863. godine, knez Mihailo Obrenović poklonio plemiću Aleksandru Joanu Kuzi u znak zahvalnosti za pomoć prilikom prebacivanja oružja iz Rusije u Srbiju.

Foto: Tanjug

Turska diplomatija tražila je od Rumuna da zaustave transport, ali je Kuza njima, Britancima i Austrijancima rekao da ne zna ništa o tom konvoju.

Nakon što je oružje stiglo u Srbiju, rumunski oficiri koji su štitili transport bili su pozvani na proslavu, a nešto kasnije Mihailo Obrenović poklonio je paradnu sablju, izrađenu u Beču, plemiću Kuzi, dok su oficirima poklonjena 24 pištolja.

Na sablji je ugravirano: AMICUS CERTUS IN RE INCERTA, odnosno “Pouzdan prijatelj u teška vremena".

Na rukohvatu se nalazi lik Svetog Andreja, zaštitnika Srbije, kao i lav i orao, simboli Rumunije i Srbije, kako se bore sa zmijom, koja simbolizuje Tursku. Sablja je ukrašena dijamantima i smaragdima.

Prilikom predaje ove sablje Kuzi, uspostavljeni su diplomatski odnosi Srbije i Rumunije, a sablja se sada čuva u bukureštanskom muzeju Kotroceni.

Pročotajte još: Gosti za NOVO JUTRO o beogradskim izborima - MARKOVIĆ: Narod prepoznao ozbiljnu državničku aktivnost, MACURA: Jedini je bio realan Vučić, naš čelični čovek (VIDEO)

#Aleksandar Vučić

#Poseta

#Rumunija

'