AKTUELNO

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković kaže da je unutrašnji dijalog o Kosovu već doneo rezultate, a on smatra da je najznačajnije što je srpsko-albanski problem vraćen u žižu interesovanja javnosti, a za to je, kako navodi, zaslužan predsednik Aleksandar Vučić, jer je inicirao dijalog.

- Do tada ste o tome mogli da slušate samo od pojedinih političara u skupštinskim klupama ili u televizijskim studijima i tu je bio kraj priče. Vi sada imate sve segmente društva uključene u priču o KiM i probleme koje država Srbija ima u svojoj južnoj pokrajini - rekao je Selaković novinarima nakon još jedne sesije unutrašnjeg dijaloga, ovog puta u Kosovskoj Mitrovici.

Selaković smatra da je za Srbiju važno da se u tim razgovorima sada pokazuje ozbiljnost i zrelost, što ranije nije bio slučaj.

- Neki govore da je to rezultat politike koja korača ka izdaji - primetio je Selaković, uz opasku "ko je lud da ulaže u nešto što hoće da izda", zaključivši da Srbija ulaže u srpske sredine na KiM.

Kako je rekao, Beograd jednostavno ne može prihvatiti da se već godinama obrazovni sistem na KiM prilagođava onom u Albaniji, a kad se nešto slično predlaže u vezi s obrazovanjem Srba u drugim državama, međunarodna zajednica to vidi kao problem.

- Suština naše politike je da tražimo puno razumevanje za interes našeg naroda na KiM i da im se obezbede uslovi da tu žive - naglasio je Selaković.

Dodao je da je nesporno da Beograd ostaje posvećen dijalogu i traženju rešenja kroz međusobno razumevanje, te dodao da Beograd ima razumevanja za interese albanske strane, ali da traži da se isto to omogući srpskoj strani.

- Ako mi nešto tražimo to je onda da u tom dijalogu budemo ravnopravno prihvaćeni i shvaćeni od onih koji dijalog podržavaju. Sigurno da pravi put nije u tome da kada dođe do nekog sporazuma jedna strana ispuni sve, a druga ne ispuni ništa ili da se ono što je ispunila svede na nivo statističke greške - zaključio je Selaković.

#Kosovo

#Nikola Selaković

'