AKTUELNO

Predsednik Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić smatra da je američki zvaničnik Ves Mičel porukom o podršci formiranju vojske Kosova nije postigao ništa drugo osim što je podstakao propagandu protiv SAD u Srbiji i dao prostor svim protivnicima bliske saradnje dve zemlje.

- Mičel za uzvrat nije dobio ništa drugo, osim obećanja Haradinaja da će biti izvršena demarkacija sa Crnom Gorom. Ali, ni to se nije dogodilo, u Prištini očigledno ništa ne mogu da obećaju i izvrše. S druge strane, Amerikanci navlače sa srpske strane negativnu energiju i daju prostor svima koji bi da udalje Srbiju i SAD' - kazao je Miletić gostujući u Nacionalnom dnevniku.

Prema njegovim rečima rešenje za pitanje Kosova i Metohije leži, pre svega, u odnosu između SAD i Srbije.

'- Ako tu uspemo da postignemo određene dogovore, siguran sam da su na KiM rešivi svi problemi, ma kakvi bili. Treba da pričamo o konkretnim stvarima koje su prihvatljive, a ne o bajkama koje će trenutno zadovoljiti javno mnjenje na KiM, a neće dati nikakve efekte - rekao je Miletić.

On smatra i da izjava bivšeg ambasadora Vilijama Montgomerija o inicijativi da se formira vojska KiM, govori o tome ''da bi to bilo samo kontraproduktivno''.

- Montgomeri je dugo prisutan u regionu i odličcno poznaje situaciju. On kao Amerikanac, kao 'zelena beretka' i neko ko brine o američkim interesima zastupa poziciju da su takve inicijative kontraproduktivne - ukazao je Miletić.

On je uveren da do formiranja vojske Kosova neće doći ako se poštuju zakoni i međunarodno pravo i podseća da je po rezoluciji 1244 KFOR ''jedina vojna sila u južnoj pokrajini''.

- Kao protagonistu ubrzavanja evrontegracija Srbije razočaralo me je što SAD podstiče formiranje vojnih snaga na KiM. Šta to može realno da donese u smislu bezbednosti ili nekog rešenje? Te snage ne mogu da daju neke ozbiljne rezultate, a pričom o vojsci situacija u regionu može samo da se zaoštrava - upozorio je Miletić.

#Dejan Miletić

#Ves Mičel

'