AKTUELNO

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković upozorio je danas da je hapšenje Milorada Zajića u Klini još jedan jasan pokazatelj da je prištinsko pravosuđe instrument nasilja nad Srbima u pokrajini, ali i instrument u rukama određenih albanskih političara čiji je cilj stopiranje procesa dijaloga.

- Svaki put kada se u Briselu povedu razgovori, pre svega o formiranju ZSO, na KiM se hapsi pojedan Srbin, upravo kako bi se stopirao proces. Tako je bilo i u slučaju hapšenja Bogdana Mitrovića. To što su Mitrovića posle četiri meseca pustili iz zatvora jer nije bio kriv, za njih nije bilo bitno, ali u tom trenutku bilo je bitno da se proces dijaloga stopira -  izjavio je Petković novinarima.

On je naveo da je Zajić uhapšen na podmukao način, tako što je pod lažnim izgovor namamljen u policijsku stanicu, jer mu je pre nekoliko dana opljačkana kuća.

- To sve preživljavaju naši Srbi, posebno povratnici: dovedu vas u policijsku stanicu, opljačkaju vam kuću, uhapse vas, još kažu da ste ratni zločinac. To je nedopustivo. U takvoj atmosferi straha i zastrašivanja je nemoguće da Srbi na KiM žive, pogotovo ne povratnici - naglasio je Petković.

On je poručio da Kancelarija za KiM traži da Zajić bude pušten, i dodao da je ostvaren kontakt sa njegovom porodicom, da im je obezbeđen iskusan advokat, te da su međunarodnim misijama na KiM poslati odgovarajući dopisi.

#Hapšenje

#Kosovo

'