AKTUELNO

Interventna jedinica Kosovske policije uhapsila direktora Kancelarije za KiM. U Kosovskoj Mitrovici se povremeno oglašavaju sirene za uzbunu.

Predsednik Srbije je rekao da je razgovarao sa Markom Đurićem, da je na putu za Beograd i da će biti pregledan u nekoj od zdravstvenih ustanova.

- Prištini poručujemo da ne pretite nasiljom, jer mi odavde ne idemo. Ostajemo, jedinstveni i sa željom da gradimo da srpska pokoljenja - rekao je Rakić.

On ističe da dalje moramo sami i da svesni toga ne smemo dozvoliti drugima da naprave razdor.

Ono što se danas dogodilo je čin bezumlja i brutalna provokacija koje su prištinske vlasti sprovele na KiM podržane sa strane.

- Interesantno je da su svi mediji želeli da nas upoznaju sa činjenicom da Đurić nije pušten na KiM, da je pogazio procedure. U petak 23. marta, dakle, 75 sati pre ovog događaja, Kancelarija za KiM je u skladu sa procedurom, obavestila nadležne u Prištini da će srpski zvaničnici doći na teritoriju KiM. Kada je reč o dogovoru o posetama koje su potpisale obe strane, bilo je dovoljno da se najave 24 sata ranije. Ne traži se dozvola, već se samo obaveštavaju o njihovom dolasku – rekao je Vučić, čitajući dogovor koji je postignut i potpisan između obe strane.

U subotu, 24. marta stigla je, kaže, još jedna najava u kojoj je dodato još jedno ime – Nikola Selaković.

Foto: Tanjug

Đurić je, ističe, u skladu sa sporazumom, tri puta pre vremena uputio obaveštenje o svom dolasku na KiM, iako o tome nije bilo reakcije.

- Stiže odgovor Prištine, 25. marta pred ponoć: „zato što nije na vreme podneto, nismo u stanju da pozitivno odgovorimo na ovaj zahtev“. Prvo, ovo nije zahtev, već obaveštenje, i drugo: obavešteni su na vreme. Zatim smo im odgovorili da ćemo posetiti KiM u skladu sa zakonom i sporazumom i molimo ih da ne preduzimaju korake kojim bi netrpeljivost eskalirala – ističe predsednik.

On podseća na večerašnju izjavu Pacolija da Đurić podstiče mržnju.

- Ovo je sada njihovo objašnjenje – kaže Vučić.

Srbija je, kaže, poštovala sve međunarodne pravne akte i sporazume. Vučić je podsetio da je Đurić došao u okviru unutrašnjeg dijaloga o KiM i da se skupilo oko 50 ljudi.

- Prethodno smo dobijali informacije o specijalnim jedinicama nepostojeće države. Dolazio je i EULEX koji je neizainteresovan da se umeša u istragu ubistva Olivera Ivanovića, hapšenje Milovana Zajića. Pitao sam ljude iz EU zašto je uhapšen, zašto se Srbi muče na KiM. Odgovor nisam dobio, ali sam danas video da su zajedno sa specijalnim jedinicama mogli da uteruju srtrah u kosti građanima Kosova – kaže Vučić.

Predsednik kaže da je teroristička banda upala unutra, uhapsila Đurića i tukla mnoge.

- Uhapsili su ga jer im se ne sviđa šta misli o njihovoj terorističkoj državi i jer se ne slaže sa odlukom mnogih zemalja da je Kosovo nezavisno. Onda se ta banda slikala, mnogo su jaki i hrabri, pokazivali su svoj uspeh i velike rezultate, pa su ga izveli na centralne ulice Prištine, kako bi izveli poniženje do kraja. A ponizili su sebe, ne znaju koliko su bedni i mali. Njih 50 je uhvatilo jednog Đurića, vukli ga, dok su ostali teroristi zvižali. Svi koji su ga uhvatili, među njima i dvojica državljana Srba, odgovaraće za otmicu Marka Đurića.

Predsednik je pozvao građane na severu Kosova koji su posebno uznemireni, da budu spokojni, jer albanski teroristi neće moći da učine ništa protiv njih, pa ni njihovi zapadni nalogodavci.

- Srbija nikada nikome neće da preti, doživela je i preživela brojna poniženja, ali neće dozvoliti da unište njen narod. To je jasna i nedvosmislena poruka. Onaj ko misli da oružjem može da upada na sever Kosova, krđi Briselski sporazum, ruši bezbednost i Srbija to neće dopustiti. Daćemo sbe od sebe da sačuvamo mir i nećemo dozvoliti da neko ugrozi našu bezbednost. Odsad ćemo stvari nazivati pravim imenom i što se nas tiče, pošto sam dobio pismo Srpske liste, nećemo da odlučujemo za njih, već neka hladne glave odluče – kaže Vučić.

O nastavku dijaloga, kaže, večeras je besmisleno govoriti, ali će svi postulati polazne osnove biti drugačiji.

Foto: Tanjug

- Albanci lažu kada govore o formiranju ZSO, kao i oni koji ih podržavaju. Oni ZSO žele kao nevladinu organizaciju jer misle da treba da bude u skladu sa njihovim ustavom, a nas baš briga za njihov ustav! Danas je bio mnogo težak dan za nas, albanski teroristi su pokušali da pokažu da imaju mož i podrđku zapadnih sila i pokazali su i jedno i drugo. Hvala im za to, ali mi nećemo dozvoliti uništenje i proterivanje sa svojih ognjišta – kaže predsednik Vučić.

On je rekao da je moguće da ćemo godinama čekati da albanska strana ispuni svoje obaveze.

- Oni neće ZSO i to znaju. Danas su je pomenuli da pokažu da su mnogo fini i jaki – kaže predsednik.

Vučić ističe da je razgovarao sa pojedinim zvaničnicima, ali da je sa nekima odbio, jer je bitno da se pojedini razgovori vode „hladne glave“.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić kaže da je „velika sila poslala magarce sa dugim cevima da hapse potpuno nenaoružane ljude“.

- Svakog od onih koji su učestvovali u otmici, naši organi će ih goniti. A pitaćemo Pacolija kada je postao cenzor i od kada verbalni delikt uvodi kao razlog neprelaska administrativne linije? – kaže predsednik, dodajući da ljudi u Srbiji ne treba da se plaše, jer Srbija nije toliko slaba kao što se možda čini, samo što ne želi da pokazuje svoju snagu. On je čestitao „velikim herojima koji su pokazali koliko su jaki“.

Predsednik je rekao da je posebno licemerje to što Selaković nije uhapšen.

- To je čisto oličenje bandidske države. I Selaković je pogazio taj njihov „zakon“, a nisu ga uhapsili. Njima je nalog bio samo hapšenje Marka Đurića – kaže Vučić.

Predsednik je rekao da ne želi da kaže sa kim jeste i sa kim nije razgovarao .

Predsednik je podsetio da su pretučeni brojni novinari.

- To je banda prodržana od zapadnih sila! Mogao sam da ne poštujem sporazum jer je po našem ustavu Kosovo naša teritorija, ali smo ipak tri puta ponovili obaveštenje! – kaže Vučić.

Foto: Tanjug

Predsednik kaže da je albanska strana lagala i da nije bila spremna ni na kakav kompromis.

- Iživljavaju se albanski lideri! Izjavljuju kako bi voleli da uzmu Bujanovac, Preševo, Medveđu, ali nemaju šta da daju. Odgovaram im „hvala na informaciji, mi vama dajemo još manje, ne dajemo vam ništa po našem ustavu“ – rekao je Vučić pozdravljajući narod na KiM i poručujući im da budu spokojni, da ih niko neće dirati, a ako bi ih iko i napao, Srbija će moći da ih brani.

20:50 - Završena sednica Saveta za nacionalnu bezbednost. Očekuje se obraćanje predsednika Srbije.

20:23 - Građani severnog dela Kosovske Mitrovice okupljaju se na glavnom trgu gde je organizovan prenos obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

20:14 - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je hapšenje direktora Kancelarije za KiM u nedopustiv događaj, bez presedana, na koji treba odgovoriti recipročnim merama.

- Želim da kažem da je ovo gruba manifestacija sile, nedopustivo, pokušaj poniženja Srbije. Solidarišem se sa Markom, svim ljudima na Kosovu. Apsolutno mislim da treba recipročno postupiti - rekao je Dodik.

On je istakao da je to "arogancija koja je sigurno pothranjena podsticajem" koji strani faktor pruža prištinskim vlastima u njihovom "pokušaju da manifestuju neku svoju nadležnost i svoju vlast na prostoru Mitrovice".

- Još jedan pokušaj da se Srbija ponizi. Verujem naravno da će rukovodstvo Srbije adekvatno odgovoriti, ali ovo je sigurno događaj bez presedana da vladinom službeniku predstavniku države Srbije za razgovore i odnose sa Srbima na Kosovu na ovakav način šalje poruka o njegovoj dobrodošlici - rekao je.

On je naveo da vlasti u Prištini u pregovorima ne žele da vide zvaničnog predstavnika vlasti Srbije i dodao da Beograd treba da preduzme adekvatne, recipročne mere.

- U ovom trenutku bez želje da se ti događaji dodatno dramatizuju, mislim da vlasti Srbije treba da manifestuju svoj odnos prema tom pitanju tako što će i Albancima, Šiptarima koji se nalaze na prostoru Srbije adekvatnim merama, isto tako uzvratiti - zaključio je Dodik.

20:07 - Marko Đurić je prešao administrativnu granicu Merare.

20:07 - Predsednik SRS Vojislav Šešelj kaže za Pink da Vučić ne bi smeo da dopusti da je pod pritiskom Albanaca.

Foto: TV Pink

Albanci ne bi ništa uradili da nisu imali podrđku spolja, podršku Amerikanaca. Ovo je pokušaj da se Vučiću snizi autoritet u Srbiji jer narod sad očekuje da bude dosledan onome što sve vreme govori. Ne očekujem da će popustiti, jer kada bi to uradio, popuštanju ne bi bilo kraja - rekao je Šešelj.

Šešelj veruje da će Rusija odlučno stati na našu stranu i da bi ulazak u taj vojni savez zaštitio Srbiju od Amerikanaca i NATO i da bu tom slučaju ne bi mogli da nas ugroze ni Albanci ni Hrvati. Kaže da bi on povlačio hladnokrve poteze i da zatražio prema Rezoluciji 1244 povratak dela vojske i policije.

On je upozorio da bi ovo što se sada desilo sada na KiM lako moglo da se desi i po pitanju Brčkog od strane hrvatskih jedinica, ali i da su Hrvati pre nekoliko godina uvežbavali četiri brigade kako bi mogle da upadnu u Srbiju.

20:02 - Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini oglasila se posle telefonskih razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom privremenih kosovskih institucija Hašimom Tačijem.

- Čula sam se sa Vučićem i Tačijem danas. Osuđujem današnje događaje na Kosovu. Đurić je sada slobodan i na putu je kući. Treba ostati miran i nastaviti dijalog - napisala je Mogerini.

19:50 - Marko Đurić je tokom deportovanja ka administrativnom prelazu Merdare građane u Prištini koji su mu zviždali, pozdravio iz oklopnog vozila podignutim palcem.

Foto: TvPink Printscreen

Foto: TvPink Printscreen

Foto: TvPink Printscreen

19:42 - Dok su se u severnoj Mitrovici stotine Srba okupile pored mosta na Ibru, gde je sa njima razgovarao Nikola Selaković, u južnom delu tog grada situacija je mirna i pod kontrolom, kako kaže Nehat Tači, direktor regiona za južnu Mitrovicu. Selaković je građane pozvao na mir i da sačekaju zajedno da čuju šta će reći predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Nehat Tači je rekao za kosovske portale da je policija, šta god da se dogodi, u stanju da očuva situaciju pod kontrolom. Gradonačelnik južne Mitrovice, Agim Bahtiri, apelovao je na građane da budu mirni i da se ne okupljaju na mostovima.

19:32 - Počela sednica Saveta za nacionalnu bezbednost.

Pročitajte: VUČIĆ SAZVAO HITAN SASTANAK: Počela sednica Saveta za nacionalnu bezbednost!

19:31- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je večeras u zgradu Predsedništva na Andrićevom vencu, gde bi uskoro trebalo da počne sednica Saveta za nacionalnu bezbednost.

Na sastanak su stigli i premijerka Ana Brnabić, ministri Nebojša Stefanović, Ivica Dačić, Nela Kurburović, Aleksandar Vulin, šef BIA Bratislav Gašić...

19:21 - Predsednik Srbije završio telefonski razgovor sa šeficom diplomatije EU Federikom Mogerini i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

19:01 - Marko Đurić je izveden pred sudiju i u toku je davanje izjave, saznaje Pink. Nakon toga, u pratnji velike kolone vozila kosovske policije, direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, krenuo je prema prelazu Merdare, gde će biti predat vlastima Srbije. Očekuje se da će policija Kosova, u koordinaciji sa nadležnim tužilaštvom, doneti odluku o merama koje će preduzeti prema Đuriću a medju njima se pominje mogućnost stalne zabrane.

18:55 - Loklna policija i specijalne jedinice ROSU povukle su se u baze a, kako saznajemo, na glavnom mostu u Kosovskoj Mitrovici i dalje su pripadnici interventne jedinice. Bilo je razbijanja izloga u Bošnjačkoj mahali, a magistralni put Mitrovica-Priština je i dalje u blokadi.

18:40 - Direktora Kancelarije za KiM kosovska policija privela je u sedište te službe u Prištini sa lisicama na rukama. Snimak privođenja je prenela kosovska televizija.

Foto: Printscreen Youtube

Foto: TvPink Printscreen

Foto: TvPink Printscreen

18:37 - Kako saznajemo, očekuje se telefonski razgovor predsednika Srbije i Rusije o situaciji na Kosovu.

18:33 - Na albanskim portalima osvanula je fotografija uhapšenog Marka Đurića u oklopnom vozilu, tokom njegovog prebacivanja u Prištinu.

18:29 - Blokiran put Kosovska Mitrovica-Priština. Kako saznajemo, dva vozila su preprečena na obe trake i nemoguć je prelaz od Mitrovice ka Prištini.

18:10 - Ovo je najstrašnija moguća provokacija i pokušaj da se izazove incident na Severu KiM za koji bi bila optužena Srbija. Moramo da budemo mudri - rekao je glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

- Đurić mora da bude pušten, a za ovu neodmerenu akciju neko mora da odgovara. Zapadni moćnici koji štite vlasti u Prištini moraju hitno da reaguju, a ako je ovo deo nekog šireg plana za destabilizaciju Srbije, onda moramo da reagujemo kako znamo i umemo da bismo zaštili Srbe na KiM - istakao je Vučićević.

Vučićević je dodao da su i do sada prištinske vlasti zabranjivalje srpskim zvaničnicima ulazak na KiM, ali se nikad do sada nije desilo da se primeni gruba sila. Ovo nema veze sa unutrašnjim dijalogom - ovo je gola demonstracija sile. A ono što najviše brine je što Priština ne radi ništa bez odobrenja Zapada.

- Pitanje je šta će se desiti dalje, šta će se dogoditi večeras i u toku noći. Nadamo se da se ovo nasilje neće otrgnuti kontroli i da ima mudrih ljudi na Zapadu koji će ovo zaustaviti - rekao je Vučićević.

17:50 - Predsednik Srbije za večeras sazvao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.

Pročitajte: HITAN SASTANAK: Predsednik Srbije za večeras sazvao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost!

17:30 - Pripadnici interventne jedinice Kosovske policije priveli su danas popodne, nešto posle 17.30 sati, direktora Kancelarije za KiM Marka Ðurića. Ðurić je uhapšen u sali Mitrovačkog dvora, gde je upravo bio počeo razgovor u okviru unutrašnjeg dijaloga o KiM. Kako saznaje Pink.rs, Đurić je odveden u pritvor u Prištinu u glavnu policijsku stanicu u ovom gradu. Zajedno sa Đurićem uhapšen je i njegov saradnik Željko Jović, koji je povređen u pokušaju da se odupre privođenju.

Nikola Selaković, koji je došao zajedno sa Ðurićem, nije uhapšen i trenutno se nalazi u zgradi opštine severne Mitrovice, u kojoj se okupljaju i sarpski političari.

Foto: TvPink Printscreen

Kako su građani Mitrovice pokušali da spreče ulaz u zgradu, kosovska policija bacila je šok bombe. Nakon toga su ušli i odveli Ðurića. U Mitrovici su se oglasile sirene za uzbunu.

Kako saznajemo, škole su raspuštene, odnosno đaci Kosovske Mitrovice poslati su kućama, a u gradu je izuzetno napeto.

Kako saznaje Pink.rs, bilo je nekoliko manjih incidenata u naselju Bošnjačka mahala, pa je kosovska policijska služba zatražila dodatno pojačanje u ovom delu gradu. Većina Srba koji se okupljaju su nenasilni, ali su uznemireni.

Specijalci su se sa ulica povuklu u baze u Severnoj Mitrovici.

Selaković uveren da će Đurić uskoro biti oslobođen

Privođenje Marka Đurića je skandal i predstavlja "terorisanje golorukog naroda", rekao je Selaković. On je novinarima ispričao da su Đuriću vezali ruke, ali da on nije pružio nikakav otpor da bi isprovocirao takav njihov postupak.Selaković je nakon incidenta rekao novinarima da Đurić danas u Kosovskoj Mitrovici nije ugrozio ničiju slobodu svojim delovanjem. Na pitanje novinara da li državni vrh Srbije preduzima nešto za oslobađanje Đurića, Selaković je rekao da Srbija ima ozbiljno i mudro rukovodstvo i da se predsednik Aleksandar Vučić na prvom mestu vodi razumom i da zna šta radi.Upitan da li su pokušali i njega da uhapse Selaković je rekao da je stajao pored Đurića i da su ga specijalci prepoznali, ali da nisu pokušali da ga privedu.- Ali to nije isključeno, mogu da dođu da nas sve pohapse. Ostajem u Kosovskoj Mitrovici i čekam da oslobode Marka Đurića - rekao je Selaković.

Foto: TvPink Printscreen

Foto: TvPink Printscreen

Foto: TvPink Printscreen

17:00 - Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da su on i Selaković došli u Kosovsku Mitrovicu da sa Srbima sa KiM razgovraju o bućnosti južne pokrajine i poručio da bez njih nema rešenja za KiM.

- Došli smo kao što smo obećali i dogovorili pre nekoliko dana. Došli smo da vam prenesemo poruku da KiM i sever KiM nikada neće biti deo samoproglašenog Kosova ili velike Albanije - rekao je Đurić.

On je istakao da je politika Srbije postizanje kompromisa koji će značiti da Srbija na KiM "treba da dobije nešto".

Selaković je izjavio da su došli da čuju glas naroda, da su dosad čuli različite predloge i viđenja i pokazali da je ideja Aleksandra Vučića o pokretanju dijaloga vratila Kosovo i Metohiju u žižu političke stvarnosti.

- Zato smo ovde i ništa nije mogla da nas spreči da dođemo - rekao je Selaković.

Foto: TV Pink

Gradonačelnik Kosovske Mitrovice Goran Rakić zahvalio je Đuriću i Selakoviću što su tu i Vučiću koji je započeo dijalog.

- Prvi put na čelu Srbije je čovek koji želi da rešava probleme, a ne da ih gura pod tepih - kaže Rakić.

Foto: TV Pink

On ističe da je Srbija svesna da albanska strana neće podržati formiranje ZSO i da je sloboda neprestano ugrožavana.

- Decenijama nam govore da se naviknemo na nekakvu realnost, a ja kažem da stvaramo svoju realnost - ističe Rakić, dodajući da upućuje predlog da se krene u samostalno formiranje ZSO, po meri Srbije, a ne po meri Prištine i čekajući da se drugi smiluju.

Foto: TV Pink

#Kosovo

'