AKTUELNO

Ministarka pravde Nela Kuburović ocenila je danas da je izmenjena verzija nacrta Ustava Srbije, koji je upućen na mišljenje Venecijanskoj komisiji, sistematičnija, bolja i preciznija i naglasila da je usvojen veliki deo primedbi stručne javnosti i pojedinaca, koji su dostavljali svoje mišljenje.

Ministarka pravde Nela Kuburović ocenila je danas da je izmenjena verzija nacrta Ustava Srbije, koji je upućen na mišljenje Venecijanskoj komisiji, sistematičnija, bolja i preciznija i naglasila da je usvojen veliki deo primedbi stručne javnosti i pojedinaca, koji su dostavljali svoje mišljenje.

Ona je dodala da je Ministarstvo pravde najavilo da će sve ono što je prihvatljivo, sve one argumentovane primedbe otkloniti i da je veliki deo toga usvojen.

Kako je navela, više od 35 pisanih priloga dostavljeno je Ministarstvu pravde, a održana su i četiri okrugla stola.

Na konstataciju da, ako bi se sumirale zamereke, one se svode na preterani uticaj politike na izbor članova Visokog saveta sudstva (VS S) i Visokog saveta tužilaštva (VST) i na odnos sudija i tužilaca, Kuburović kaže da imajući u vidu nadležnosti VS S i VST i položaj sudstva i tužilaštva ne može se govoriti o paralelnom odnosu između ova dva tela.

To nije bila jedina zamerka, napomenula je ministarka, te je navela da je najviše polemike u javnosti izazvao takozvani "zlatni glas".

- Ministarstvo je od toga odustalo i pokušali smo da nađemo drugi mehanizam kako bi se omogućio kontinuirani rad VSS da ne dolazi do blokade u samom telu - rekla je Kuburović.

S druge strane, dodala je, polemiku je izazivalo ko je to istaknuti pravnik koji može da bude budući član Saveta.

- Pokušali smo da damo kroz ustavne odredbe određene smernice ko može da ispunjava te kriterijume. To će detaljnije biti regulisnao zakonom - najavila je ministarka.

Kako je naglasila, Ministarstvo je pokušalo da nađe mehanizam da ne dođe do blokade u Skupštini, jer je potrebna kvalifikovana većina da se izaberu novi članovi VSS, koji ne dolaze iz reda sudija, što znači da treba da postoji široki konsenzus i vladajuće koalicije i opozicije da se izaberu članovi.

- Imajući u vidu iskustva zemalja iz regiona koje su već u blokadi i ne mogu da izaberu nove članove, obratile su se Venecijanskoj komisiji, pokušali smo da rešimo uvođenjem komisije koju će činiti pet članova, predsednik Vrhovnog suda, republički javni tužilac, predsednik Ustavnog suda, predsednik parlamenta i zaštitinik građana koji će da izaberu među kandidatima gde nije mogla da se postigne saglasnost u Skupštini - istakla je Kuburović.

Podsetila je da je praksa da pre konačnog odgovora Venecijanske komisije, eksperti koji su zaduženi da vrše analizu teksta, koji je dostavljen, još jednom posete zemlju koja je uputila i razgovaraju sa svim zainteresovnaim stranama i najavila da će nakon toga u junu Srbija predstaviti svoj nacrt.

- Ako budu zamerke redigovaćemo tekst i stvorićemo dobre osnove za donošenje novih zakona, ciji je cilj nezavisnot sudstva - poručila je Kuburović.

Izrečeno 12.000 hitnih mera za nasilje u porodici

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas da Zakon o sprečavanju nasilja u porodici prvenstveno ima preventivnu funkciju i naglasila da je tokom njegove primene razmotreno više od 30.000 slučajeva nasilja u porodici, a da je izrečeno više od 12.000 hitnih mera.

Na pitanje da li je zadovoljna uvođenjem Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, imajući u vidu da se on primenjuje skoro godinu dana, a da je 18 žena ubijeno u porodičnom nasilju od početka 2018, Kuburović je istakla da je osnovni cilj tog zakona bio multisektorska saradnja i dobra koordinacija između policije, tužilaštva i sudova, te je ocenila da je zakon to uspeo da postigne.

Ona je, ipak, saglasna da su potrebne dodatne mere da bi se poboljšala statistika.

- Možemo reći da pre svega ima preventivnu funkciju. Prijavljeno je oko 30.000 slučajeva nasilja u porodici, što znači da je zakon preventivno delovao. Imajući u vidu broj izrečenih hitnih mera, više od 12.000, znači da je u svim tim situacijama sprečeno da dođe do eskalacije nasilje i samog nasilja, ukoliko je bio slučaj da je neposredno pretila opasnost - rekla je ona.

Kako je dodala, kada je reč o broju od 30.000 razmotrenih slučajeva, to nisu samo novi prijavljeni slučajevi, već se tužilaštvo i sudovi bave i ranije prijavljenim slučajevima.

Kuburović je podsetila da se 1. juna navršava godinu dana kako se primenjuje Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, te je navela da će se pre tog dana ponovo sastati savet, koji je formiran u skladu sa navedenim zakonom, gde će se analizirati svi rezultati rada.

Pročitajte još: Ivica Dačić za NOVO JUTRO: Evropska unija boluje od gluvonemosti - Srbiju stalno ucenjuju, a Albaniju nikada (VIDEO)

#Nela Kuburović

#Ustav

'