AKTUELNO

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin pozvao je danas poslanike da podrže predložene zakone i odluke iz oblasti odbrane, o kojima se raspravlja u Skupštini, kako bi se dodatno unapredio sistem odbrane u svim segmentima, kao i rad Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

- Pozivam vas da podržite napore Vlade i Ministarstva odbrane da se predloženim zakonima dodatno unapredi sistem odbrane u svim njenim segmentima, kao i rad BIA, ali i da isto tako ispunimo naše medjunarodne obaveze iz zaključenih ugovora i nastavimo angažovanje u multinacionalnim operacijama u ovoj godini - kazao je Vulin na sednici Skupštine.

On je kazao da se pred poslanicima nalazi set od šest zakona koji se odnose na život i rad Vojske i Ministarstva odbrane, medju kojima je i jedan koji je važan za svakodnevno funkcionisanje BIA i dve odluke koje se odnose na angažovanje VS u mirnovnim misijama.

Vulin je kazao da je zakon koji se odnosi na funkcionisanje BIA neophodno doneti u cilju očuvanja postojećeg radno-pravnog statusa pripadnika agencije i radi uskladjivanja sa usvojenim novim zakonima, Zakonom o policiji koji je stupio na snagu 5. februara 2016. godine i Zakonom o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru.

On je kazao da je u 2018. godini planirano da u 20 multinacionalnih operacija UN i EU angažovanje pripadnika VS ostane na istom nivou kao i protekle godine, navodeći da se nastavlja angažovanje u pet mirovnih misija koje se vrše pod komandom UN u Kongu, Kipru, Libanu, Bliskom istoku i Centralnoafričkoj republici, kao i u četiri multinacionalne operacije pod komandom EU - dve u Somaliji, jedna u Centralnoafričkoj republici i jedna u Maliju.

- Angažovanje VS i pripadnika odbrane u multinacionalnim operacijama UN i EU je veoma značajno za našu spoljnu politiku. Učešćem u multinacionalnim operacijama Srbija pokazuje da je važan činilac u očuvanju medjunarodnog mira i bezbednosti i na taj način jača svoj medjunarodni ugled - kazao je Vulin.

Istakao je da VS učešćem u medjunarodnim misijama jača i vlastite odbrambene kapacitete i štiti bezbednost.

Prema njegovim rečima, predlogom Godišnjeg plana upotrebe VS i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama u 2018. godini nije planirano značajno povećanje postojećeg angažovanja vojske van granica Srbije, već zadržavanje dostignutog i postojećeg nivoa angažovanja.

- Predlog sadrži i jednu operaciju EU za upravljanje krizama u kojoj VS do sada nije učestvovala, a to je operacija u Mediteranu. To je veoma važno, jer je cilj te operacije ublažavanje posledica i rešavanje migrantske krize u Evropi - kazao je Vulin.

On je kazao da je Ministarstvo odbrane obezbedilo finansijaska sredstva za sprovodjenje tih operacija, kao i da UN uplaćuje svoj doprinos za funkcionisanje mirovnih misija.

Vulin je kazao da je Zakon o vojnom obrazovanju potreban kako bi se vojno školstvo uskladilo sa postojećim propisima i postalo integralni deo obrazovnog sistema Srbije.

#Aleksandar Vulin

#Ministarstvo odbrane

#Zakon

'