AKTUELNO

U nedelju se u Briselu sastaju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Hašim Tači, čime se nastavlja dijalog Beograda i Prištine.

Inače, predstavnici Prištine za pet godina nisu ispunili ni jednu tačku Briselskog sporazuma.

Bojan Bilbija, urednik političke rubrike u dnevnom listu "Politika", povodom sastanka predsednika Vučića i Hašima Tačija, rekao je da je u ovom trenutku potreban dijalog, kao i da je potrebno stati na loptu i videti šta se dešava.

- Treba videti gde je zapelo sa sprovođenjem Zajednica srpskih opština, kao da se to sada potisnulo u drugi ili deseti plan. Niko više o tome ozbiljno ne govori ni u Evropi, ni u Prištini, ali to je nešto od čega Srbija neće odustati. Pregovarači iz Prištine sada žele da potegnu pitanje energetike, da ubace sve ono što ne bi smeli da ubace, kada je reč o ZSO, jer prvo treba sprovesti ono što je tamo zaista potpisano, tih čuvenih šest tačaka, od kojih do sada nijedna nije sprovedena - istakao je Bilbija.

Foto: Printscreen

Kako dodaje, prvo treba da se ispuni ono što Albanci nikako ne žele, jer znaju da dok to ne ispune mogu da ucenjuju Srbiju i da vrše pritiske.

- Onog trenutka kada ispune, onda njihova pozicija slabi. Dobro je videti se, jer se ne sme dozvoliti da Srbija bude optužena da napušta dijalog. Mi treba da idemo tamo, da razgovaramo sa svima, da iznesemo svoju poziciju, ali i da zahtevamo da se ono što je potpisano sprovede do kraja - naglašava Bilbija.

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost, povodom pretenzija Hotija na teritorije centralne Srbije, rekao je da na te izjava Evropa ćuti i da Evropska unija nema neki instrument pritiska na Prištinu. Prema njegovim rečima EU ima manje-više savetodavnu ulogu od onog momenta kada su odlučili da pređu na teren i uvedu bezvizni režim sa Kosovom i Metohijom.

- Sada je jedini međunarodni faktor koji ima instrumente pritiska i načina na koji može da privoli Albance na nešto, jeste SAD. Priština nema volju da napravi kompromisno rešenje, njihov cilj je maksimalizam, pokušaće da ostvare sve što mogu - ističe Rajić.

Foto: Printscreen

Prema njegovim rečima, za razliku od Beograda, koji je pokazao volju za postizanjem nekog istorijskog kompromisa između Srba i Albanaca, bez kojeg je teško očekivati stabilnost na ovom prostoru, u Prištini ne vidimo da postoji volja da se dođe do nekog sporazuma.

- Plašim se da u ovom momentu Priština sama neće ići u tom pravcu i da je Vašington jedini koji može da ih privoli na sklapanje nekih kompromisa. Ako je cilj i želja međunarodnih faktora da dođe do kompromisa, i do pravnoobavezujućeg sporazuma koji priželjkuju Brisel i Vašington, onda bi oni morali da izvrše neku vrstu političkog pritiska na Albance. Za početak da izvrše ono što su potpisali pre pet godina, a to je formiranje ZSO - ocenio je Rajić.

Foto: Printscreen

Francisti: Igramo protiv Švajcarske na Svetskom prvenstvu, a kao da igramo protiv Albanije!

Saša Francisti, glavni urednik časopisa Argumenti i fakti, komentarišući izjave Albanaca iz švajcarske fudbalske reprezentacije, rekao je da je pomalo smešno kada pogledamo sastav reprezentacija na Svetskom prvenstvu.-Činjenica je da u reprezentaciji Švajcarske igra dosta fudbalera iz Albanije, tako da njihove provokacije...dođe nam kao da igramo protiv Albanije - kazao je Francisti.

#Brisel

#Kosovo i Metohija

#Srbija

'