AKTUELNO

Liberija je povukla priznanje nezavisnosti Kosova, saznaje Pink.rs.

Liberija je Kosovo priznala 30. maja 2008. godine, a nije prva koja je povukla priznanje nezavisnosti lažne države Kosovo i Metohija.

Surinam je 27. oktobra 2017. godine prvi povukao priznanje, zatim Sao Tome i Principe, a krajem prošle godine i Gvineja Bisao.

Foto: Pixabay.com

Ministar inostranih poslova Liberije Gbezongar Milton Findlej predao je danas prvom potpredsedniku vlade i ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću notu o povlačenju priznanja kosovske nezavisnosti. Prenosimo je u celosti:

"Ministarstvo spoljnih poslova republike Liberije izražava poštovanje Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije i ima čast da obavesti da Republika Liberija smatra neophodnim da obavesti o sledećem preispitivanju svoje odluke o priznanju nezavisnosti Kosova.

Liberija je priznala nezavisnost Kosova na osnovu saznanja da Beograd nije spreman da pregovara o rešenju sa južnom pokrajinom Kosovo.

Danas se vodi dijalog između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evrospke unije.

Imajući to u vidu, bilo je samo prikladno da Liberija zauzme stav koji omogućava odgovarajuće rešenje za građane Srbije i pokrajine Kosovo, što se čini putem aktuelnih pregovora.

U skladu sa gore navedenim, Republika Liberija poništava svoje priznanje Kosova. Ova odluka ostaje na snazi sve do okončanja razgovora i pregovora pod pokroviteljstvom EU.

Republika Liberija će poštovati pravične rezultate pregovora koji budu ostvareni između Beograda i Prištine. Nadalje, Republika Liberija će u potpunosti podržati dve strane tako što će glasati u korist dogovorenog rešenja u GS UN.

Ministarstvo spoljnih poslova Liberije koristi ovu priliku da ponovi Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije izraze svog osobitog uvažavanja."

Foto: Pink.rs

Pročitajte još: Đurić o Tačiju: Neki zamišljaju da će biti dovoljno da dovedu Vučića za sto u Brisel i dobiju sve

#Kosovo

'