AKTUELNO

Lideri zemalja članica NATO okupili su se juče na dvodnevnom samitu u Briselu, a najviše pažnje privukao je američki predsednik Donald Tramp.

Saša Adamović, istoričar, rekao je za Novo jutro televizije Pink da bi ovaj samit NATO-a za njega bio istorijski da je na tom skupu NATO raspušten.

- To ne bi bila loša ideja. Donald Tramp, je još u predizbornoj kampanji o NATO paktu govorio sve najgore, da je to zastarela i prevaziđenja organizacija, o tome kako je NATO pakt gori od NAFT-a sporazuma, da SAD izdvajaju mnogo za naoružanje, bezbednost i zaštitu svojih evropskih saveznika, a da mali broj njih izdvoji ta dva procenta - podsetio je Adamović.

Foto: Printscreen

On dodaje da NATO pakt na neki način smeta Trampu u vođenju spoljne politike.

- Na neki način NATO pakt zagađuje međunarodne odnose, a s obzirom na njegovu ideju i o čemu je govorio u predizornoj kampanji, da ima nameru da poboljša odnose sa Rusijom, NATO pakt mu tu sigurno nije partner - naglasio je Tramp i dodao da za njega EU ništa ne znači.

- On se obradovao tome što Velika Britanija izlazi iz EU, nagovarao je i francuskog predsednika Makrona da izađe iz Evropske unije, novi američki ambasador u Berlinu je veliki Trampovac koji je već počeo da nervira nemačke političare svojim prilično trampističkim izjavama - kazao je Adamović.

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost rekao je da Donald Tramp iznosi argumente kojima je teško oponirati.

Foto: Printscreen

- On svakako ima svoj pristup koji je u medijskom smislu interesantan i više se poklanja pažnja formi njegovog nastupa nego suštinskim pitanjima koja postavlja, ali on je postavio logično pitanje na koje u Berlinu nemaju odgovor “Zbog čega bismo mi vas štitili od Ruske Federacije, ako vi od nje kupujete sve više i više gasa i hoćete da napravite Severni tok 2” - kazao je Rajić.

Kako kaže, Tramp je slična pitanja postavljao i za trgovinu, kada je predložio da se ukinu carine.

Foto: Printscreen

- Tako nešto, za sada, nije prihvatljivo za uniju, jer su svesni da bi bili prepravljeni američkom robom. Interesantno je da je on to napomenuo s obzirom na činjenicu da je on jedan suverenista ili latentni izolacionista u nekom političkom smislu. Znamo da je bio protivnik velikih trgovinskih sporazuma - podsetio je Rajić.

Ljubiša Ristić, reditelj rekao je da je teško poverovati u sve što se trenutno događa i da je to vašar taštine.

- Najlakše bi bilo reći da je to sve vašar taštine i jedna budalaština u kojoj se oni nameću. Pozadina u celoj toj priči je mračna. Trenutno američkih vojnika u Nemačkoj ima 35 hiljada, a bilo ih je 600 hiljada u vreme kada su izbacivali američku vojsku iz Nemačke, tada su Rusi povukli 2,5 miliona vojnika iz istočne Evrope i tada su Nemci rekli Amerikancima šta će više tu, niko više ne preti - kazao je Ristić.

Foto: Printscreen

Po njegovom mišljenju, sada kada ide proces reokupacije Nemačke, kada se američka vojska vraća, tenkovi, raketne rampe, niko to ne uzima kao pretnju.

- Niko ne uzima to kao starnu pretnju, da će da ratuju Amerika i Rusija, niko ozbiljan ne vidi tu stvarni interes, bilo čiji, da dve nuklearne sile ratuju. Oni jedni drugima služe kao izgovor za razne stvari koje rade - ocenio je Ristić.

Ceo razgovor pogledajte u videu koji sledi:

#Donald Tramp

#NATO

#Novo jutro

'