AKTUELNO

Gosti Novog jutro komentarisali su današnje naslove u dnevnoj štampi posebno se osvrćući na slavlje Hrvata nakon Mundijala, ali i na jučerašnji sastanak Vladimira Putina i Donalda Trampa.

Govoreći o slavlju hravstkih fudbalera i navijača nakon uspeha na Svetskom prvenstvu, gde se više slavila Oluja i zločini nad Srbima nego pobeda u igri, glavni urednik “Srpskog telegrafa” Milan Lađević kaže da Hrvati na Oluju gledaju kao na oslobodilačku akciju, iako su počinili etničko čišćenje - ubili su 2.500 ljudi i proterali 250.000 Srba.

- I uvek će slaviti Oluju! Slaviće pokolj nad Srbima! I to je van svake pameti - kaže Lađević.

Foto: TV Pink

Saša Francisti, urednik časopisa "Argumenti i fakti" kaže da je postojao proces denacifikacije Nemačke nakon Drugog svetskog rata, dok u Hrvatskoj postoji renacifikacija budući da je sve prilagođeno veličanju ustaškog pokreta.

Komentarišući jučerašnji sastanak predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika SAD Donalda Trampa u Helsinkiju Žarko Rakić, glavni i odgovorni urednik dnevnog lista "Politika" kaže da je malo detalja o samom razgovoru, ali da je moguće dosta toga zaključiti iz ponašanja i izveštavanja medija.

Foto: TV Pink

- Prema američkim medijima, sastanak je "katastrofalan", "dno dna", "poniženje predsednika Amerike". U Moskvi su, ipak, ocene malo drugačije. Govore da je ovo dobar početak neke bolje budućnosti. Ovo je svakako bio događaj godine - kaže Rakić.

Francisti kaže da se razgovaralo o Siriji, Ukrajini i Severnom toku.

- Bilo je dosta tema koje su samo nagoveštene - kaže Francisti.

Foto: TV Pink

Lađević kaže da je u Americi dočekan na nož, traže nove sankcije Rusiji i govore da je Tramp ponizio njihovu zemlju.

- Američki mediji i deo duboke države ne želi izmirenje već haos u svetu. Tramp ne zna kako će se oizboriti sa svojim javnim mnjenjem - kaže Lađević za "Novo jutro".

Kada je reč o izjavi Trampa da je “EU neprijatelj Sjedinjenim Američkim Državama” Rakić kaže da postoji veliko nerazumevanje između njega i Merkelove, te da su SAD tužile Kinu i EU Svetskoj trgovinskoj organizaciju.

Foto: TV Pink

Francisti kaže da Tramp radi potpuno suprotno od onoga što bi uradio bivši predsednik SAD Barak Obama. Lađević kaže da je Balkan deo svetskog problema i da bi samit u Helsinkiju morao da relaksira odnose između malih zemalja.

#Hrvatska

#Milan Lađević

#Novo jutro

'