AKTUELNO

Zalaganje predsednika Srbije za politiku razgraničenja sa Albancima stručnjaci ocenjuju kao hrabar iskorak i očekuju da taj stav na međunarodnoj sceni bude prepoznat kao konstruktivan potez koji može da doprinese pronalaženju rešenja.

O razgraničenju Srba i Albanaca na političkoj sceni se govori decenijama, kaže istoričar Predrag Marković i podseća da je tu temu još 70-ih godina pokrenuo Dobrica Ćosić.

- Ova tema mora biti veoma nijansirana. Razgraničenje podrazumeva da Srbi u enklavama i srpske svetinje imaju nekakav poseban status. Razgraničenje ne podrazumeva da se potpuno zaborave Srbi južno od Ibra i ne znači povlačenje granice na Ibru, već znači posebnu vrstu statusa za sve Srbe na KiM u različitim stepenima - kaže Marković.

Foto: Tanjug

Deo političke javnosti traži da Srbija prekine proces pregovaranja i da sačeka neka bolja vremena. Naši sagovornici smatraju da nije izvesno da će međunarodne okolnosti skoro biti povoljnije za Srbiju.

Kada je predsednik Srbije izašao sa ovim stavom o razgraničenju, svakako je imao u vidu one argumente sa kojima nas je nedavno upoznao: sa svim rizicima sa kojima je budućnost Srbije suočena na političkom, ekonomskom i demografskom planu. Istakao je da su okolnosti sada najpovoljnije i da ne postoji nikakvo obrazloženje da bi Srbiji svako odlaganje ovog pitanja u budućnosti moglo da ide u korist. Dakle, sada je momenat da se to pitanje reši, a odlaganje može dugoročno biti samo na štetu Srbije i srpskih interesa u celini - kaže diplomata Zoran Milivojević.

Foto: TV Pink

Politički analitičar Srđa Trifković kaže da na duge staze ostaviti konflikt znači ostaviti Srbiju u trajnom političkom, duhovnom i društvenom provizorijumu.

- Ključ svega je tretirati politiku kao umetnost mogućeg i ići za onim rešenjem koje jeste ostvarivo, a ne željeno - kaže Trifković.

Predsednik Srbije posebno je više puta naglasio da neće biti nekih tajnih aranžmana i da će konačnu reč o eventualnom rešenju za Kosovo dati građani.

Foto: TV Pink

- Građani Srbije iscrpljeni su nedefinisanim statusom i naravno da će stabilizacija na jugozapadu doprineti boljem životu. Mi sada ne znamo gde je Srbija i razjašnjavanje odnosa i trajno rešenje tragičnog sukoba između dva balkanska naroda svakako će doprineti blagostanju građana Srbije - kaže Marković.

Pored građana Srbije, sa bilo kojim dogovorom treba da se saglase i svetske sile. Prema signalima koji dolaze iz najvažnijih centara moći, od Beograda i Prištine se očekuje da budu kreativni i fleksibilni i da što pre dođu do obostrano prihvatljivog rešenja.

#Aleksandar Vučić

#Kosovo

'